Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens sopförslag stoppas

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 05.30
Sopor lönar sig.

Regeringens miljöpolitik riskerar återigen att åka på bakslag i riksdagen. Miljöpartiet och de borgerliga partierna säger nej till förslaget att kommunala bolag ska få hämta sopor i andra kommuner. Det finns en risk att privata bolag slås ut och att mer sopor bränns, enligt kritikerna.

– Vi är oroliga över är att det skulle kunna gynna sopförbränning jämfört med materialåtervinning, eftersom kommunerna har mycket ekonomiska intressen i sopförbränning. Det kan vara så att man gärna vill styra över en del material som borde återvinnas istället för att eldas upp, säger Åsa Domeij, miljöpartiets miljöpolitiska taleskvinna.

Är de privata bolagen bättre på att återvinna material?

– De har ju inte samma intressen i att driva sopförbränningsanläggningar, säger Åsa Domeij.

Regeringen lämnade nyligen ett förslag till riksdagen om att kommunala avfallsbolag ska få rätt att också i grannkommuner ta hand om andra sopor än hushållssopor och därmed konkurrera med privata bolag. I dag har de bara den här rätten i den egna kommunen.

I tisdags lämnade partierna sina motförslag och miljöpartiet och de borgerliga partierna säger nej.

Myndighet ser konkurrensrisk
De borgerliga partierna är rädda för att de kommunala bolagen ska utnyttja intäkter från sophämtningen i den egna kommunen för att konkurrera ut privata bolag i andra kommuner genom låga priser. Den risken har att också Konkurrensverket sett.

– Då kan de sänka avgifterna på det konkurrensutsatta avfallet och höja på det icke konkurrensutsatta avfallet. Det är ju problematiskt och ett jättehot mot återvinningsföretagen.

– Återvinningsindustrin har själv talat om att man kan växa med upp till 10 000 nya jobb, och då tycker vi att de ska ha möjligheten att kunna göra det, säger Lars Lindblad, moderat företrädare i miljö- och jordbruksutskottet.

Miljöminister Lena Sommestad har tidigare i år fått bakläxa av riksdagen på flera områden, bland annat vad gäller de övergripande miljömålen. Nu beklagar hon partiernas inställning.

Ministern förvånad
Eftersom privata bolag nu ska få chansen att hantera farligt avfall, som kommunerna tidigare haft monopol på, ser Sommestad det som en rättvisefråga att de kommunala bolagen samtidigt får chans att utvidga sin verksamhet.

– Jag är förvånad över att de säger nej till detta. Att ge kommunerna möjlighet att arbeta på ett effektivt sätt och att i vissa fall också kunna ta emot avfall från andra kommuner är en viktig åtgärd för att se till att kommunala bolag kan arbeta på samma villkor som privata på avfallsmarknaden.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".