Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amnesty välkomnar Guantánamolista

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 12.30

USA:s försvarshögkvarter offentliggör namn och nationalitet på 558 fångar på Guantánamobasen på Kuba. Det är något som människorättsorganisationen Amnesty har krävt länge men det är inte tillräckligt, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

– Det är ett steg på vägen, och det var ju inte ett frivilligt steg från amerikanernas sida, det har varit en rättslig process för att få fram det här, och vi tycker ju att det är positivt, men så länge de sitter kvar där, så är det stora problemet kvar, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnestys svenska sektion.

Går inte att spåra
Av de över 700 som har suttit på Guantánamo har flera försvunnit till andra läger där de inte går att spåra och det är bara tio som har fått någon form av rättslig prövning, även om den inte är internationellt godkänd. Resten har inte fått sin sak prövad överhuvudtaget.

Amnesty anser att Guantánamolägret måste stängas. Och de som misstänks för terrorbrott måste få rättvisa rättegångar, och antingen dömas eller, om bevisen inte håller, släppas fria.

Får inte sin sak prövad
Som det nu är har de ingen rätt att få sin sak prövad eller ta del av bevisen mot dem.

USA betecknar fångarna som fientliga stridande och inte som krigsfångar, vilket i alla fall skulle ge dem vissa rättigheter enligt Genèvekonventionen.

Det strider mot all internationell rättspraxis, säger Elisabeth Löfgren.

– Ska man bekämpa terrorismen, måste man visa att man gör det på ett korrekt sätt, annars sänder man signalen att ”vi struntar i rättsprinciper” och risken är att man rekryterar ännu fler personer som vill begå terrorbrott.

Vad kan Amnesty göra framöver?

– Vi fortsätter att driva kampanjer för att få Guantánamo stängt och se till att personer som misstänks för brott också får en rättslig prövning, men vi vill också väldigt tydligt lyfta fram de här personerna som bara har försvunnit.

– De måste få rätt att få besök av Internationella Röda Korskommittén precis som Guantánamofångarna får, för vi har ändå någon kontroll över vad som händer där, även om det har varit väldigt många övergrepp där också, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på den svenska sektionen av Amnesty.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".