Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp vill se solfångare på vart fjärde tak

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 16.45
Mp vill se fler solfångare.

Miljarder till bättre tänder, sänkt arbetstid och fler solfångare på taken. På torsdagen presenterade miljöpartiet partistyrelsens förslag till valmanifest som ska antas av partiets kongress i maj.

Språkröret Maria Wetterstrand tycker att det är viktigt med fler solfångare.

– Får man igång en sådan produktion i Sverige, svenska företag som tillverkar solfångare, så menar vi att gör man motsvarande när det gäller privata byggnader så kommer intresset att vara stort där också.

Vill ha fler miljöbilar
Att var fjärde svenskt tak ska prydas av solfångare 2020 är ett av de gröna förslagen i miljöpartiets valmanifest. Andra är fler miljöbilar och bättre skydd för fisken i Östersjön.

Men andra områden berörs också. Partiet vill utveckla friåret och sänka den lagstadgade arbetstiden från 40 till 35 timmar i veckan, och utrymmet för löneökningar ska delvis användas för att betala den kortare arbetstiden.

Ett annat förslag är att lägga till två månader i föräldraförsäkringen med full ersättning. Tandvårdsförsäkringen ska förbättras genom att åldersgränsen för fri tandvård höjas från 20 till 25 år. En miljard ska gå till barn- och amatörkulturen.

Kostnaden inte klar
Exakt vad miljöpartiets förslag kostar är oklart, men kanske 20 miljarder kronor. Större delen av finansieringen utgörs av överskottet i den offentliga verksamheten även om partiet också vill halvera försvarets kostnader på sikt.

En ny idé är att invånarna ska kunna kräva kompensation om politiker i exempelvis kommunen inte uppfyller sina vallöften. Maria Wetterstrand

– Det kan till exempel handla om att om man lovar medborgarna att de ska få plats på ett äldreboende inom ett visst antal månader från ansökan, om man inte klarar att uppfylla det, så säger kommunen att de är beredda att betala för någon annan form av privat boende under den tiden som de inte klarar av att hålla löftet, säger Maria Wetterstrand.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".