Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Små miljöstörningar av Hallandsåsbygget

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 05.15
Trots utsläpp har tunnelbygget påverkat naturen förvånade lite.

Miljöskandalen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen har lett till nya upptäckter av sällsynta arter på åsen. Enligt Banverkets miljögranskningsgrupp har tunnelbygget haft en förbluffande liten påverkan på naturen.

I sju år har miljön på Hallandsåsen kontrollerats för att se om naturen tagit skada av bland annat grundvattensänkningen i åsen.

– När det gäller ekologin, alltså naturen, växtligheten, skogen och jordbruket är effekterna väldigt små. En vanlig människa ser inte de små påverkningar som har varit, säger Olov Holmstrand i Banverkets miljögranskningsgrupp.

Tio år sedan giftskandalen
Det har gått snart tio år sedan giftskandalen och efter flera års bygguppehåll tuggar sig nu den nya gigantiska borrmaskinen genom den 70 miljoner år gamla motsträviga åsen.

I de norra delarna fryser man ner zoner med stor sprickbildning. Uppe på åsen kontrolleras effekterna av bygget på ett hundratal platser. Det ekologiska kontrollprogrammet är unikt i Sverige, säger Olov Holmstrand.

– Så här omfattande kontroller gör man bara i forskningssammanhang annars och jag tror att även i forskningssammanhang är det ovanligt att man har ett så brett program över ett så stort område som verkligen följs så intensivt.

Nu står vi här uppe på Hallandsåsen och om man tittar på en karta över området är det alldeles prickigt av kontrollpunkter.

– Ja, det stämmer. Det är hundratals kontrollpunkter där man mäter alltifrån vatten till mollusker och fiskar och skördar och skogstillväxt.

Skogen växer
Miljögranskningen av åsen visar att det finns gott om lax i bäckarna, skogen växer som den ska och på bara ett litet område kan man påvisa något mindre skördar. Men det skulle inte ha upptäckts utan det ekologiska kontrollprogrammet, säger Trygve Fahlstedt vid Jordbruksverket.

– Det tror jag inte man skulle gjort ha för det är ju väldigt stora variationer normalt inom jordbruket beroende på olika faktorer, hur man gödslar, när man skördar och så vidare. Bönderna är också olika duktiga, säger han.

2012 skall enligt planerna det första tåget gå genom Hallandsåsen och passera norra påslaget, mellanpåslaget, Möllebackzonen. Det är namn på områden och mäktiga krosszoner längs tunneln, som hållit cheferna på Banverket vakna om nätterna.

Oväntade fynd
I väntan på premiären undersöks nu åsen så noggrant att biologer hittar saker som man inte visste fanns där tidigare, berättar Olov Holmstrand.

– Jovisst, börjar man undersöka ett område noga hittar man mer. Så här har man upptäckt en del sällsynta organismer. I en av bäckarna hittade man en nattslända som är väldigt ovanligt, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".