Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Många företag skulle kunna gå bättre"

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 05.30

Det är full fart i den svenska ekonomin och förra året redovisade många företag rekordvinster. Men nu visar en ny rapport från Exportrådet att det skulle kunna gå ännu bättre för de mindre företagen än vad det gör.

– Det finns små och medelstora företag som växer på exporten, men de är trots allt för få och det känns som om återväxten för Sveriges del inte är så bra som den borde kunna bli, säger Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo.

Exportrådet har kartlagt hur de svenska företagen har utvecklats under de senaste fem åren.

Export till främst Europa
Man har tittat på små företag med upp till 50 anställda, medelstora företag och storföretag med fler än 200 anställda. Där syns tydligt att exporten huvudsakligen går till Europa och de närmaste grannländerna.

– Det är lättare att växa där man redan finns är en av slutsatserna. Många företag satsar på att öka på de marknader som ligger lite närmare till, säger Mauro Gozzo.

Exportrådet konstaterar att det varit dålig tillväxt på medelstora företag och att det kan bero på att det kom till för få företag under 1970- och 80-talen.

Brister bland småföretagen
Men Exportrådet ser också att det finns tydliga brister bland de mindre företagen som man tycker borde ha kunna lyckas bättre på exportmarkanden än vad de gjort.

Bland annat saknar företagen många gånger strategiskt tänkande och affärsfokus, säger Mauro Gozzo.

– De allra flesta företag tar mera export som en förlängning av hemmamarknaden. Man nöjer sig med att sälja lite grann på många ställen och det brukar inte leda till framgång.

Vad skulle du ge för råd till företagen?

– För de företag som tror att de har förutsättningar att lyckas på export är det en hel del saker som måste till. Det är till exempel att undersöka sina marknader ordentligt, att koncentrera sina resurser och att arbeta systematiskt. Då kommer nog framgångarna, säger Mauro Gozzo.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".