Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt EU-stöd till kycklingproducenter

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 12.46
Albaniens jordbruksminister och premiärminister på en lunch för att främja kycklingindustrin.

Krisen för uppfödare av fjäderfä gör nu att EU vill ändra principerna för jordbruksstöd. När jordbruksministrarna möts i Luxemburg på tisdag väntas ett beslut om ett stöd som bygger på att konsumenterna inte längre vill köpa ägg och kyckling.

Sveriges jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist är med på förslaget, vilket innebär att tidigare principer nu bryts.

– Det handlar om en mycket extraordinär situation när många producenter har fått det svårt. Det här stödet ska hjälpa de här producenterna i en akut situation, säger hon.

I vanliga fall delar EU bara ut sådana här stöd om producenter drabbas för att till exempel veterinärerna stoppar något livsmedel. Det har inte skett nu.

EU betalar hälften
Men många konsumenter väntar inte på sådana påbud utan slutar helt enkelt att köpa. I Grekland har konsumtionen av kyckling gått ner med 70 procent.

Det ekonomiska stödet ska utformas så att EU betalar hälften av pengarna och den medlemsstat som utnyttjar stödet den andra hälften. För Sverige är det än så länge inte aktuellt att utnyttja stödet. Några tidsgränser för hur länge stödet ska gälla finns inte.

Sverige är mot den här typen av jordbruksstöd men tänker ändå rösta ja på tisdag.

– Vi tänker solidariskt stötta de länder som har stora problem. Vi har ju nyligen fått hjälp av EU i samband med en storm, då vi fick pengar från en katastroffond, säger Ann-Kristin Nykvist.

Så det är dags att betala tillbaka lite menar du?

– Det är ett system som vi har inom EU.

I förslaget finns ingen tidsgräns för hur länge stödet ska gälla?

– Nej, och det är en sak som jag kommer att ta upp på mötet. Från svensk sida menar vi att det bör finnas en finansiell ram, det ska vara tydligt hur mycket pengar man ska lägga på det här, det ska vara tydligt att vi kräver en nationell medfinansiering, och vi vill också ha en tidsram.

Men förslaget kan ändå gå igenom utan tidsgräns och finansiell ram?

– Sådana risker finns alltid. Men det finns andra länder som är på samma linje som Sverige, säger jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".