Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen positiv till bonusförslag från c

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 12.30

De borgerliga partierna gillar centerns förslag om en bonus för den som kan förmedla fast arbete till arbetslösa ungdomar. Folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna tycker att centern är på rätt spår.

Folkpartiets Karin Pilsäter tycker att det är ett förslag i rätt riktning.

– Det har ju blivit ett gemensamt alliansförslag att man kraftfullt ska reformera bland annat förmedlingsverksamhet och släppa in alla de andra aktörer som idag finns på att kunna förmedla och jobba mot de arbetslösa, till exempel bemanningsföretag. Saco har startat förmedling för akademiker och så vidare.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det kan finnas andra aktörer som när man sätter fart på ett sådant här system kan komma att specialisera sig just på unga människor, säger Karin Pilsäter.

Het fråga inför valet
Ungdomsarbetslösheten är het i valrörelsen i år. Här ska förstagångsväljares röster kammas hem. Bara frågan om hur många ungdomar i Sverige som faktiskt är arbetslösa är politisk sprängstoff.

Svaret beror på hur man räknar. Socialdemokraterna säger att det handlar om några tiotusental, de borgerliga räknar med nästan 150 tusen.

Centern lanserar nu en modell som redan prövats i Nederländerna och som går ut på att den som kan förmedla ett fast arbete till en arbetslös får en bonus. I Nederländerna betalar staten ut 5 000 euro, nästan 50 000 kronor, till den som förmedlade jobbet.

Kritiska till Ams
Poängen för de borgerliga partierna i Sverige är att man tycker att Ams är alldeles för dåligt på att göra något åt arbetslösheten. Centerpartiet lät för ett tag sedan riksdagens utredningstjänst räkna på hur effektivt Ams egentligen är. Riksdagens utredningstjänst kom fram till att varje svensk arbetsförmedlare per år i genomsnitt får en arbetslös i fast arbete, alltså ett fast jobb per arbetsförmedlare och år.

De borgerliga partierna är överens om att Ams måste få konkurrens för att skärpa sig och tycker ett bonussystem skulle locka fram andra aktörer som kanske lyckas bättre än Ams.

”På rätt spår”
Även moderaternas Mikael Odenberg tycker att det här är ett bra förslag.

– Det är klart att centern är på någonting när man konstaterar att det är alldeles för få jobb som förmedlas via Ams. De flesta jobb förmedlas genom kontakter, och ungdomar har dåligt med kontakter på arbetsmarknaden, säger Mikael Odenberg.

Kristdemokraternas Stefan Attefall håller med.

– Jag tycker att centern är på rätt spår. Jag tror att de har helt rätt i att vi måste pröva nya metoder, inte minst för att avhjälpa ungdomsarbetslösheten, säger Stefan Attefall.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".