Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsministern: "Vi kan inte ha nazister i försvaret"

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 16.45
Björklund.

Nazister ska inte få göra värnplikt. Det säger försvarsminister Leni Björklund på fredagen. En 20-årig värnpliktig i Karlsborg har en säkerhetsklassad tjänst trots att han är dömd för vapenbrott och misstänks vara aktiv nynazist.

Regementsledningen har hittills låtit 20-åringen jobba kvar, men tar slutgiltig ställning nästa vecka.

Leni Björklund vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att nazister överhuvudtaget inte ska få finnas inom försvaret.

– Vi kan inte ha nazister i försvaret av det skälet att hela den värdegrund, allt det vi har försvaret till, nämligen att försvara vårt demokratiska samhälle, och att förbereda för internationella insatser där människovärde är hotat - hela den värdegrunden står i strid med de värderingar som finns i nazismen, säger Leni Björklund.

Åsikter granskas inte
Vid mönstringen inför värnplikten kontrolleras om de som vill göra militärtjänst är dömda, men inte vilka åsikter de har, eller om de har kopplingar till extremistiska grupper.

– Du får ha vilken åsikt du vill i Sverige. Du får även ha vilken åsikt du vill och vara i försvarsmakten. Vi ska värna grundlagen, säger Robert Jansson, chef för säkerhetssektionen vid Försvarsmaktens högkvarter.

Man får tycka vad man vill, svarar Leni Björklund. Men man får inte inom försvaret ge uttryck för nazistsympatier.

– Är det så att man ger uttryck för den typen av människosyn och grundsyn, då har man inte heller en roll i det svenska försvaret, säger hon.

Reglerna ses över
Leni Björklund ger nu överbefälhavaren och Pliktverket uppdraget att se över om nuvarande regler är tillräckliga för att utestänga nazister från försvaret, eller om de behöver skärpas.

Men hon kan inte idag svara på om det ska bli hårdare kontroller vid mönstringen framöver.

– Jag är inte beredd att idag säga vad man behöver göra, utan jag vill ha det här redovisat därför att det är totalt främmande att våldsideologier som nazism ska kunna finnas i utbildningen av våra värnpliktiga för vårt försvar, säger Leni Björklund.

Nekar till anklagelsen
Den värnpliktige i Karlsborg förnekar själv att han skulle vara nynazist, trots uppgifter om aktivt engagemang i Nationell Ungdom, uppgifter som regementsledningen nu undersöker närmare.

– Vi får ju titta på vad vi kommer fram till och när vi har alla papper på bordet ska vi ta ställning till huruvida han kan fortsätta på den tjänst han har eller inte, säger förbandschef Ulf Gunnehed.

Skulle han kunna fortsätta om det visar sig att han är nazist?

– Nej.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".