Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket kritiskt till apoteksregistrering

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 17.30

Sveriges Farmacevtförbund, ifrågasätter om Apoteket har rätt att registrera hur många recept som varje anställd expedierar. Apoteket gör det i syfte att korta kötiderna men facket har vänt sig till Datainspektionen för att få reda på det är tillåtet.

– Apoteket har bestämt att varje farmacevt som sitter i en direktexpediering ska hantera 900 recept per månad. Registreringen går till så att chefen kan ta ut stapeldiagram för alla anställda och det visar ju tydligt skillnaden i prestation mellan olika individer, säger Inga-Lill Furberg, vice ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.

Apoteket försöker korta kötiderna, genom att dela upp receptkunderna i sådana som behöver extra hjälp och sådana som kan betjänas inom fyra minuter. Apoteket följer upp det med listor över hur många personalen hinner med.

Facklig reservation
Facket reserverade sig mot listorna i förhandlingarna med arbetsgivaren, bland annat med skälen att det är fråga om en kränkande övervakning av de anställda och att patienterna kan råka illa ut om betjäningen går för snabbt.

Dessutom kan personalen inte ta det ansvar de borde, säjer Inga-Lill Furberg.

– Dessutom är det så med legitimationen att felexpeditioner har man ett personligt ansvar för så det är min personliga legitimation som kan dras in. Det drabbar inte arbetsgivaren.

Rådfrågat Datainspektionen
Än så länge har facket alltså bara frågat Datainspektionen om råd, och därför går det inte att säga just nu, om Apoteket verkligen bryter mot personuppgiftslagen, säger Helene Samuelsson, som är jurist på Datainspektionen.

– Detta är en bedömningsfråga i det enskilda fallet och om arbetstagaren uttryckligen har motsatt sig personuppgiftsbehandlingen så krävs det starka skäl att utföra kontrollen med stöd av en intresseavvägning. Också om fackliga representanter har motsatt sig det är det en omständighet som talar emot att detta skulle gå.

Så om facket har varit emot detta i förhandlingar gör Apoteket fel?

– Det skulle kunna vara så men dete har inte vi tagit ställning till, säger Helene Samuelsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".