Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 22 april 2006

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 22.38

Demokrati och frihet i globaliseringens epok är temat för denna veckas bloggkrönika.

Befinner sig demokratin i en global kris? Frågan aktualiseras av Dick Erixon, inspirerad av den amerikanske författaren och ex-militären Ralph Peters som efter en rundresa i Afrika och Mellanöstern bekymrat frågar sig om demokrati är en kostym som bara passar de mest utvecklade? Misslyckas den att skapa frihet och välfärd? Har vi överskattat nyttan med demokratin?

Dick Erixon håller med Peters om att demokrati ändå inte är överspelad när det gäller Irak, Mellanöstern, Asien, Sydamerika och Afrika. Däremot är han mer pessimistisk när det gäller västvärlden, demokratins ursprung.  

”Relativismen urholkar grunden för demokrati och marknadsekonomi … genom att utmåla dem som tar ansvar som bovar och gör hjältar av oansvariga och våldsverkare. ... Här kan islamfascisterna få rätt: väst kommer inte att stå upp för friheten så som man gjorde under andra världskriget. Genom relativismen har medborgarna i väst kommit att förakta eller t o m hata sitt eget samhällssystem. Vi kommer inte att försvara oss när friheten och demokratin utmanas av totalitära rörelser. Vi kan komma att låta oss förslavas.  

Demokratins överlevnad har inte med hur det går i Irak eller Iran att göra, den avgörs av oss svenskar, européer och västerlänningar och om vi är beredda att försvara den individuella friheten, äganderätten och frihandeln mot en ny totalitär våg. Och jag har börjat tvivla.” 

Wille Faler med bloggen The Libertarian in Room 101 tycker att Erixon har rätt i sak men vill ändå förtydliga begreppen: 

”En ohämmad demokrati kan med lätthet avskaffa de rättigheter och friheter vi i dag tar för givna. I en ohämmad demokrati är yttrandefriheten avskaffad genom en omröstning där 50,1 procent röstar för dess avskaffande. 

Så skilj på begreppen: äganderätt, individuell frihet och mänskliga rättigheter är inte en del av demokratin, de samexisterar med den, men kan likaväl i extremfall stå i konflikt med den.

Därmed inte sagt att demokrati inte skulle vara önskvärt, det är det, kanske främst som ett medel att avsätta våra ledare.

Men demokratins legitima område för beslutsfattande bör dock begränsas snävt, för att undvika att den inkräktar på människors friheter och rättigheter.

Trots allt kan fria människor uträtta stora ting under frivilliga former, utan att behöva ta hjälp av statens tvångs- och våldsmaskin.” 

Erik Starck med Framtidstanken håller med om att demokrati kan hamna i konflikt med frihet och mänskliga rättigheter: 

”Detta blir extra viktigt och särskilt uppenbart om man tänker bort begreppet nationalstat. Allt fler av våra politiska frågor är globala. Nationalstaten hade sin höjdpunkt under 1900-talet men har sedan dess falnat i viktighet. Därmed försvinner också fundamentet mot vilket den representativa demokratin… lutar sig. 

Din egen personliga frihet har mycket mer att göra med huruvida du kan flytta vart du vill, säga vad du vill, handla med vem du vill eller slippa våld och hot riktat mot din person än om Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt är statsminister i landet du för tillfället råkar bo i. Särskilt sant blir det när skillnaderna mellan de politiska alternativen är så små som de är i Sverige. 

Faktum är att man kan vända på demokratibegreppet och hävda att demokrati har med att själv välja vilket politiskt system man vill leva under eller vilken geografisk plats man vill leva på snarare än att välja vilket parti som ska representera dina åsikter i en lagstiftande församling.” 

Erik Starck lanserar sedan begreppet emikrati för detta system – en hopslagning av emigrant och demokrati och avslutar sin tankegång om demokrati och frihet i en global värld med: 

”Sedan Göran Persson blev statsminister har 350 000 svenskar emigrerat. Något säger mig att den siffran inte kommer minska. Framtiden tillhör emikraterna.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Dick Erixon: http://www.erixon.com/2/blogg060423.htm#15
Wille Faler: http://libertarianinroom101.blogspot.com/2006/04/demokrati-och-frihet-skilda-ting-som.html
Erik Starck: http://www.softwaresweden.com/framtidstanken/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".