Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordhögt råoljepris upprör bilister

Publicerat lördag 22 april 2006 kl 14.00

Priset på ett fat råolja steg till en ny rekordnivå i handeln i New York på fredagen. Det är fortsatt oro kring kärnkraftstvisten mellan USA och Iran och den annalkande högsäsongen för bilkörning i USA som driver upp priset.

På fredagen gick priset över 75 dollar per fat, och priset på råoljebörsen i New York närmar sig nu snabbt de rekordnivåer som noterades i samband med den iranska revolutionen 1979, och den andra oljeprischocken.

Den tidens pris omräknat till dagens skulle ge ett råoljepris på 88 dollar och 72 cent. På fredagen kostade råoljan i New York 77 dollar och 17 cent. Även den olja som utvinns i Nordsjön och handlas i London har gått över tidigare rekordnivå och handlas till över 73 dollar per fat.

Råoljepriset har gått upp med 80 procent sedan början av 2005. Och med mer än 300 procent på fyra år. Nu börjar det höga råoljepriset också kännas för bilisterna i västvärlden.

Rekordgräns passeras
I USA kostar bensinen tre dollar per gallon, eller mellan 5,50 och sex kronor per liter beroende på vilken dollarkurs man räknar på. I Storbritannien är en rekordgräns på väg att passeras, och har redan passerats på vissa platser i landet, när en liter kostar över ett pund, 14,50 svenska kronor ungefär.

Nu är det nog bara en tidsfråga innan bensinpriset i Sverige passerar 13-kronorsgränsen. Den nivån har beräknats kunna nås i sommar men det kan komma tidigare alltså.

En liter bensin kostar när den lämnar raffinaderiet drygt 3 kronor, lite billigare än en liter mineralvatten till exempel. Men skatterna läggs på och utgör två tredjedelar av det pris som konsumenterna betalar.

Ökad inflation och styrränta
Det allt högre oljepriset kan öka inflationen och öka sannolikheten att den amerikanska centralbanken höjer sin styrränta. Vilket på sikt riskerar att minska tillväxten både i den amerikanska och den globala ekonomin.

Många experter anser att situationen är så instabil nu att minsta lilla avbrott i leveranserna av olja kan komma att höja råoljepriset mot 100 dollar per fat, och även utan avbrott kommer priset fortsätta att stiga därför att efterfrågar just nu överstiger utbudet.

De mest pessimistiska experterna menar rent av att oljepriset aldrig kommer att gå ner till de nivåer som rådde bara för några år sedan, alltså mellan 40 och 50 dollar per fat.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".