Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljömärkning för tropiskt träslag drogs in

Publicerat söndag 23 april 2006 kl 15.00
På Indonesien sker stor olaglig nedhuggning av tropiska skogar.

Svenska golv av det tropiska träslaget merbau miljömärktes först med Svanen. Men miljömärkningen drogs tillbaka eftersom det visade sig finnas tveksamheter kring hur träet avverkats.

Anders Moberg som handlägger Svanen-märkning medger att det är svårt att kontrollera tropiskt trä.

– Om ett golv består av huvudsakligen träråvara ska minst 30 procent av råvaran komma från en certifierat hållbart skogsbruk. Sedan har vi också kravet att licensinnehavaren ska säkerställa att träråvaran inte kommer från skyddsvärda skogar, säger Anders Moberg.

Svårt att kontrollera
Eftersom det nästan inte finns något tropiskt trä, som har en miljömärkning exempelvis enligt det internationella miljömärkningssystemet FSC kan det vara mycket svårt att verifiera ursprunget.

Rapporter visar att vid sidan av de licensierade avverkningarna för produktion av merbau i Indonesien och Malaysia sker en stor olaglig nedhuggning av dessa skogar.

– Vi förlitar oss på att licensinnehavaren kan säkerställa var trävirket kommer från. Sedan kontrollerar vi om det finns kontroverser i skogsbruket i det området, säger Anders Moberg.

Nyligen fick Forbo Svanmärke för sina trägolv. Då inkluderades även det tropiska träslaget merbau. Varför godkände ni det?

– Vi hade uppfattningen att det inte kom från skyddsvärda skogar. Men sedan har vi fått information om att det finns kontroversiella källor för merbau i området. Då har vi beslutat att ta ur merbau ur svanmärkeslicensen.

Det finns förslag om att merbau ska föras upp i CITES-konventionen, som berör handeln med hotade växter och djur. Det skulle innebära en sträng reglering av exporten. Men i vissa områden som Sabah på den malaysiska delen av Borneo är de trädslag som ger merbau nästan utrotade.

– Det är svårt med tropiskt trävirke. Det måste man vara väldigt försiktig med, säger Anders Moberg.

Hur ska ni i framtiden kunna kontrollera bättre att det man säger stämmer?

– Vi måste vara väldigt restriktiva med kontroversiella träslag som regnskogsvirke.

Kommer ni överhuvudtaget att godkänna tropiskt trävirke om det blir aktuellt igen?

– Det kan jag inte svara på. Det måste vi se i varje enskild ansökan. Men det är en kontroversiell träråvara, säger Anders Moberg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".