Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder tvekar inför arbetskraft från öst

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 06.00

Den första maj är det två år sedan EU:s historiska utvidgning då EU fick tio nya medlemmar. De flesta av EU:s gamla medlemsländer stängde då sina gränser för fri arbetskraftsinvandring från öst. Nu ska de så kallade övergångsreglerna åter prövas.

Men trots övervägande positiva erfarenheter från de tre länder, bland annat Sverige, som öppnat sina gränser så är det många EU-länder som fortfarande tvekar att släppa in arbetskraft från de nya medlemsländerna.

Oron för att fri arbetskraftsinvandring från öst ska leda till arbetslöshet och social dumpning dröjer sig alltså kvar i stora delar av det gamla EU.

EU trycker på
Det hjälper föga att EU-kommissionen och Europaparlamentet trycker på. Socialdemokraten Jan Andersson är ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott som försöker få de tveksamma länderna att öppna sina gränser.

– Anledningen till det är att vi inte kan se att de tre länder som inte har haft några restriktioner har haft några nackdelar av det, utan kanske till och med fördelar, säger Jan Andersson.

Europaparlamentet stödjer sig alltså på hittills positiva erfarenheter av de två första åren av fri arbetskraftsinvandring i Sverige, Irland och Storbritannien.

Svenskt välfärdssystem
En ny rapport från Sieps, Svenska Institutet för europapolitiska studier, visar också att när det gäller Sverige så är den nya arbetskraften från öst inte överrepresenterad i det svenska välfärdssystemet.

Spanien, Finland och Portugal har nu beslutat att också öppna sina gränser men resten av det gamla EU tvekar alltså.

Österrike och Tyskland fortsätter att hålla sina gränser stängda av oro för att översvämmas av arbetskraft som kan dagspendla över gränserna från grannländerna i det forna östblocket.

Holland öppnar dörren den första januari nästa år, men först efter att ha skärpt sin arbetsmarknadslagstiftning så att det blir möjligt att bötfälla arbetsgivare som betalar löner under minimilönerna.

Särskilt efterfrågad arbetskraft
Frankrike och Belgien öppnar sina dörrar på glänt den första maj i år men bara för särskilt efterfrågad arbetskraft som till exempel sjuksköterskor och byggnadsarbetare.

Danmark öppnar gradvis fram till 2009. Nu väntar man bara på besked från Grekland och Luxemburg om hur de tänker göra. Europaparlamentarikern Jan Andersson anser att tveksamheten gynnar den svarta arbetsmarknaden i Europa.

– Man kringgår reglerna och restriktionerna, så det är inte problemfritt att ha kvar restriktioner, säger Jan Andersson.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".