Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mc-gäng lurar arbetslösa via Ams databas

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 06.00
Arbetssökande kontaktas av kriminella.

Uthyrningsföretag med kopplingar till kriminella mc-gäng utnyttjar Arbetsförmedlingens databas på internet för att rekrytera personal. I Halland har ett femtiotal arbetssökande som haft sina telefonnummer i databasen lurats på tiotusentals kronor.

– De här företagen är inte seriösa. Vi har fått kännedom om att de har kopplingar till kriminella mc-gäng, berättar Byggnadsarbetareförbundets ombudsman Tomas Sundqvist.

Arbetsförmedlingen har på internet en databas där arbetslösa kan skriva in namn, telefonnummer och lite om sin yrkesbakgrund. Tanken är att företagare som söker personal ska kunna gå in i databasen och hitta passande folk. De kan sedan ta kontakt med de arbetssökande utan att behöva gå via en arbetsförmedlare. Cirka 200 000 aktivt arbetssökande är just nu inskrivna i databasen.

Ger pålitligt intryck
Men det är inte bara seriösa företag som använder sig av databasen. I Halland har cirka femtio byggnadsarbetare blivit uppringda av uthyrningsföretag som till en början verkat pålitliga, men som snart visat sig vara oseriösa och rent kriminella.

Företagarnas affärsidé har varit att förse seriösa byggfirmor med personal, fakturera för utförda jobb och sedan försvinna med pengarna utan att betala ut lön. Kvar har de anställda stått med lönekrav på tiotusentals kronor.

– Våra krav är från 15 000 och upp till 100 000 kronor, säger Tomas Sundqvist.

Har det hänt att de arbetslösa blivit hotade av de här personerna?

– Ja, i något enstaka fall har någon av våra medlemmar sagt att han upplevt hot från företrädare i företaget.

Svårt att utestänga företag
Göran Åhman på Ams är högst ansvarig för arbetsförmedlingens databas. Enligt honom finns ingen möjlighet för Arbetsförmedlingen att på förhand stänga ute kriminella företagare från cv-databasen, så länge de har sitt näringstillstånd kvar.

– För att vi på hållbara grunder ska kunna vägra att ge tjänster till ett företag måste det finnas skäl som är juridiskt hållbara. Då handlar det vanligtvis om att de rättsvårdande myndigheterna har gjort olika ingrepp, och att vi då följer rekommendationer från polisen och domstolarna, säger Göran Åhman.

Men då kanske den enskilde redan har blivit drabbad?

– Ja, och det kan vara ett problem.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".