Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rennäringen har återhämtat sig

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 09.46

När Tjernobylolyckan inträffade för 20 år sedan drabbades rennäringen hårt.
Under det första året kasserades 78 procent av allt renkött eftersom det innehöll för mycket cesium.
Näringen har visserligen återhämtat sig, men det har inte skett utan uppoffringar, säger Åsa Baer som är renägare från Vilhelmina södra sameby

Renlaven, renarnas vinterföda, drar lätt åt sig föroreningar från luften. Detta plus att det radioaktiva nedfallet var stort just i Norrland medförde att rennäringen blev hårt drabbad.
Och så fick ju förstås renköttet dåligt rykte och priserna sjönk.

Stödutfodring
Men genom att stödutfodra, det vill säga att ge renarna annan föda än renlav, så har man minskat cesiumhalten i renarna ganska snabbt.
Samebyarna har också tvingats att flytta renslakten. Den sker nu tidigt på hösten innan renarna går över till vinterfödan renlaven.
Första året efter olyckan betalade staten ut 117 miljoner kronor till stödutfodring och kontroller. Dom senaste åren har stödet legat på omkring 10 miljoner kronor per år.

Längre perspektiv
I ett längre perspektiv blev ändå cesiumhalten i renkött ett mindre problem än vad många befarade. Det framgår av en rapport publicerad av Statens strålskyddsinstitut.
Och idag har dom flesta slaktade renar cesiumvärden som ligger långt under gränsvärdet.
Och för renägarna är det knappast tjernobylkatastrofens följder som är det stora problemet idag, utan snarare rättstvisterna om var dom har rätt att utöva vinterbete.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".