Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Europarådet avslår svenskt initiativ

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 11.18
Holmberg.

Den svenska regeringen har föreslagit Europarådet att arbeta fram ett regelverk för så kallade diplomatiska garantier, som skulle kunna användas för att garantera mänskliga rättigheter för misstänkta brottslingar som lämnas ut till andra länder. Sveriges initiativ gick dock inte igenom.

Europarådet anser att medlemsländerna ska vägra tillämpa sådana garantier över huvud taget om det gäller utlämning till länder som tillåter eller tillämpar tortyr.

Bakgrunden är den svenska avvisningen av två egyptier till Egypten 2001, beslutad av regeringen sedan Egypten utfärdat en så kallad diplomatisk garanti att de båda inte skulle torteras.

Regeringen tyckte sig behöva en garanti, eftersom de båda terroristmisstänkta skulle skickas just till Egypten, ett land som inte är känt för att värna de mänskliga rättigheterna.

Kritik mot regeringen
Regeringen har fått kritik av flera mänskliga rättighetsorganisationer, till exempel inom FN, för att använda sig av och lita till en sådan garanti.

Den är inte juridiskt bindande, omfattar inga sanktioner och är svår att kontrollera.

Eftersom svensk utrikespolitik berömmer sig av värnet av de mänskliga rättigheterna som en grundbult är kritiken kring den diplomatiska garantin besvärande för den socialdemokratiska regeringen.

Därav initiativet i Europarådets ministerkommitté, att Europarådet skulle utarbeta en modell för hur diplomatiska garantier ska utformas, med minimikrav och regelverk för övervakning.

Ingen framgång i Europarådet
Regeringens motivering var att ett sådant regelverk skulle höja kvalitén på garantier, men Sverige fick inget annat land med sig. Alla sade nej.

Majoriteten avvisade diplomatiska garantier över huvud taget som värn för mänskliga rättigheter, och tyckte att ett regelverk indirekt skulle innebära ett godkännande av ett system som de inte vill ha.

Kommissionären för mänskliga rättigheter i Europarådet, svensken Thomas Hammarberg, tycker att den svenska regeringen skadar sitt anseende som försvarare av mänskliga rättigheter.

– Det har skadat det svenska anseendet i de här frågorna, som ytterligare ett hack i vår sköld efter utvisningen av de två egyptierna. Så det har ju inte hjälpt, när det gäller det svenska anseendet och våra möjligheter att agera offensivt när det gäller mänskliga rättigheter. Men nu är väl den här debatten avslutad, och det är väl ingen som kommer resa det här förslaget igen, säger Thomas Hammarberg.

”Det kan uppstå en extrem situation”
Migrationsminister Barbro Holmberg utesluter inte att Sverige kan använda sig av diplomatiska garantier i framtiden i alla fall, och hon hade velat ha en diskussion om dem.

– När det gäller diplomatiska garantier så har vi använt oss av det vid ett tillfälle och vi kommer förmodligen aldrig använda det igen, men man vet aldrig, det kan uppstå en extrem situation. Så jag är inte beredd att säga att det här är något som vi definitivt, under inga omständigheter, kommer att använda oss av, säger Barbro Holmberg.

Vad skulle det vara för läge där Sverige återigen använder diplomatiska garantier?

– Det jag menar är att jag verkligen skulle välkomna en diskussion efter detta, en diskussion också som handlar om hur en stat ska hantera en situation när det handlar om terrorister som använder sig av asylsystemen. Hur ska en stat skydda sig mot terrorism, självklart inom ramen för mänskliga rättigheter? Kan vi utveckla metoder för det? Jag tror att en sådan diskussion vore väldigt bra, säger Barbro Holmberg.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".