Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohly inte välkommen till Ådalsfirande

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 13.02
Sågverksarbetarna tågar i Lunde i Ådalen 1931.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly har ställt in sin planerade resa till Ådalen, när 75-årsdagen av skotten mot arbetarna där ska högtidlighållas.

Vänsterpartiet är inte välkomna att delta i manifestationen, som organiseras av socialdemokraterna och LO.

Vänsterpartiets pressekreterare Matti Kataja meddelar att den inplanerade resan för partiledaren den 13-14 maj till Ådalen har ställts in efter att de har fått veta att vänsterpartiet inte är välkomna längre.

Vänsterns partiledare var med när 70-årsdagen efter skotten högtidlighölls, men nu kom ingen inbjudan.

In i valrörelsen
Vänsterpartiets distriktsordförande Birgitta Lind är bedrövad.

– Det är en symbolfråga och det känns som man klampar in från riksplanet och lyfter in det i valrörelsen. Det är svårt att inte dra den slutsatsen, säger Birgitta Lind.

Varför är det så viktigt att vara med på just det högtidlighållande som socialdemokraterna och LO har?

– Jag tycker att det ser sorgligt ut med två manifestationer på en så liten ort, säger hon.

Vänsterpartisten Birgitta Lind är inte ensam om uppfattningen att påbudet om att de inte får närvara kommer från socialdemokraterna och LO centralt.

Rykten är i svang i riksdagen och på gatan i Kramfors. Många vänsterpartister är arga och besvikna över att stängas ute från manifestationen.

Militär sköt fem demonstranter
Skotten i Lunde i Ådalen 1931 är en milstolpe för den svenska arbetarrörelsen. Svensk militär sköt in i ett demonstrationståg och fem dödades.

Skotten ledde till en ändring av lagen och har funnits i bakgrunden när politiker har diskuterat frågan om militär ska få sättas in mot civila.

Birgitta Lind och andra vänsterpartister tror att just det nya lagförslaget är en av orsakerna till de nya turerna.

– Jag tycker det är märkligt eftersom man tänker på Thomas Bodströms utspel om att man ska kunna sätta in militär i civila sammanhang. Det var just det som hände här 1931, säger Birgitta Lind.

Förnekar påbud
Ingemar Nilsson, som är ordförande för socialdemokraterna i Västernorrland, dementerar bestämt att det ska ha kommit påbud från Stockholm om att vänsterpartiet inte får vara med.

Orsaken har varken med valår eller nya lagförslag att göra, säger han.

– Det finns inget sådant samband. Vill man sprida konspirationsteorier så kan man naturligtvis göra det. Det är en våldsam överdramatisering. Vi tog ställning till det när vi formade en arbetsgrupp kring att göra ett värdigt arrangemang av 75-årsminnet av Ådalshändelserna. Vi har inte diskuterat i de banorna, säger Ingemar Nilsson.

Lars Ohly har ställt in sin planerade resa för att han inte får tala, som han fick göra för fem år sedan. Vad har du att säga till honom?

– Jag har inget att säga till honom. När det var 70-årsminne så var partiet som organisation inte involverat. Vi var inte med i arrangemanget, säger socialdemokraten Ingemar Nilsson i Västernorrland.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".