Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg lön ska hjälpa unga att få jobb

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 13.14

Lägre lön under ett år ska ge unga möjligheten att få ett jobb och komma in på arbetsmarknaden. Det föreslår regeringens utredare, Lil Ljunggren Lönnberg, som menar att en lägre lön, en introduktionslön som hon säger, är en bra metod för unga att få ett jobb.

– Om man gör på det här sättet måste ju den som kommer in då, den unge, och arbetsgivaren parta på det här. Den unge genom en lägre lön, och arbetsgivaren genom att tillhandahålla handledare och se till att man får den utbildning som krävs för att man ska klara jobbet, säger Lil Ljunggren Lönnberg.

Är det ingen risk att det blir en slags andra klassens anställningar?

– Nej, det här är ju en ingång, och du kan ju jämföra med till exempel trainees som finns idag i större företag, där man tar in högskoleutbildade. Då får de en inlärningsperiod med lite lägre lön för att lära sig jobbet, och en möjlighet att tillgodogöra sig det, säger Lil Ljunggren Lönnberg.

”Ungdomar är prima arbetskraft”
LO, som också satt med i den här utredningen, tycker att förslaget om bidrag till handledare ute på arbetsplatserna för att introducera de unga är en bra metod. Men en lägre lön, säger LO-ekonomen Lena Westerlund, det tilltalar inte LO.

– Nej, inte lägre löner för ungdomar, för att ungdomar har inte ett generellt kostnadsproblem.

– Många ungdomar är helt prima arbetskraft, de kommer ut med nya aktuella utbildningar, de kommer ut och är snabba på att lära upp sig, så det varierar mycket beroende på vilken bransch och yrken det handlar om, säger Lena Westerlund.

Centern redovisar eget förslag
Centerpartiet har föreslagit en egen modell för att få bukt med arbetslösheten bland de unga, ett ungdomsavtal, där unga under 26 år inte har något anställningsskydd.

Roger Tiefensee, centerns ekonomiske talesman, tycker att regeringen med detta förslag om sänkta ungdomslöner blandar sig i arbetsmarknadens avtal.

– Sedan ligger, enligt den svenska modellen, lönebildningen mellan avtalets slutande parter på arbetsmarknaden. Och jag tycker den ska ligga kvar där, men regeringen vill uppenbarligen ge sig in i det. Det är märkligt. Regeringen kan inte och får inte vara en tredje part när det gäller avtal på arbetsmarknaden, säger Roger Tiefensee, centerpartiet.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".