Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Staten måste samordna inom psykiatrin"

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 16.22

Staten måste samordna vård och stöd inom psykiatrin. De som söker hjälp hamnar mellan stolarna, landsting och kommuner har misslyckats. Det anser ett nätverk på 15 organisationer för patienter, brukare och anhöriga, som på måndagen lämnade sina förslag till regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton.

– Jag vill ha en bättre och tuffare statlig styrning av verksamheten än den vi har idag, när kommuner, landsting, försäkringskassor och arbetsförmedlingar jobbar var och en för sig. Den här samordningen går aldrig att få till stånd riktigt, säger Kjell Broström, som är ordförande för Brukar-nätverket.

När statens regler och direktiv för psykiatrin inte följs upp, så kommer de som söker hjälp i kläm, och det är ofta personer som har svårt att föra sin egen talan. 

Kraftigt varierande kötider
Bristande samordning leder också bland annat till att kötiderna varierar kraftigt, beroende på var man bor.

Dessutom sprids inte nya lyckade behandlingsmetoder så snabbt som de borde, anser Brukar-nätverket, som vill att terapi ska kosta mindre och bli tillgängligt för fler, i hela landet.

De 15 föreningarna har nu formulerat sina krav. De är inte eniga om allt, till exempel varierar synen på tvångsvård. 

De har inte räknat på kostnaderna, men hävdar att många åtgärder betalar sig rejält om vårdtagarna mår bättre. Allt kostar inte pengar, ibland brister det i bemötandet av de som söker hjälp och vård i psykiatrin.

Milton instämmer i kritiken
Regeringens samordnare för psykiatrin, Anders Milton, som på måndagen fick nätverkets krav, instämmer i mycket av kritiken.

– Ja, det har varit svårt inom omsorgerna, och vården för människor med psykisk ohälsa, att få ett snabbt genomslag för metoder som man vet fungerar. Dels beror det på att metoderna är ganska nya, det vill säga det har hänt väldigt mycket de senaste femton åren. Det tar tid innan det slår igenom.

– Nu arbetar vi och många med oss med att försöka få en förändring till stånd. Det handlar inte minst om att kommun och landsting måste arbeta tillsammans, säger Anders Milton.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".