Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK kritiserar polisens informatörer

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 16.20
Göran Lambertz.

Polisens informatörsverksamhet måste regleras tydligare. Det anser justitiekansler Göran Lambertz som tror att poliser kan se sig tvungna att ljuga i domstolen för att inte röja sina informatörer. Men polisen tycker att det räcker som det är.

– Det är en mycket känslig verksamhet. Det innebär många gånger att enskilda personer utsätts för stor fara. Det här leder till att man ibland inte kan säga hela sanningen i domstol och att man ibland får hitta en annan sanning än den verkliga, för att få det hela att gå ihop, säger JK Göran Lambertz.

Lambertz har tidigare kritiserat polisen för att ibland ljuga i domstolen för att skydda varandra och ibland för att sätta dit någon, vars skuld de är övertygade om. Han hänvisar till åtminstone tio domar som bevis för det.

Inte hela sanningen
När polisen tar hjälp av informatörer för att komma in i kriminella kretsar, kan det leda till att inte hela sanningen kommer fram i rätten, inte minst för att polisen inte alltid följer reglerna om att informera åklagare och advokater om att informatörer har varit inblandade, enligt JK.

Dessutom anser JK att gränsen är vag för när laglig bevisprovokation går över i olaglig brottsprovokation, alltså att polisen provocerar någon till att begå ett brott:

– Ibland tror jag man ligger på gränsen. Ibland går man nog över gränsen. Det finns inte något riktigt klart regelverk för det här och jag tycker att man borde ha det.

Följer inte alltid reglerna
Därför vill JK att såväl polisen som lagstiftaren ser över informatörsverksamheten så att den blir tydligare reglerad.

Men åklagare Pär G Lindell som just nu utreder flera fall av misstänkt brottsprovokation säger till Ekot att det inte är regelverket som är otydligt utan att polisen ibland inte följer det.

Inte heller rikspolischefen Stefan Strömberg tycker att regelverket behöver ändras.

– Nej, jag tror att det räcker om vi inom polisen har tydliga regler. I någon mån finns det redan regler som tagits fram på rikskriminalen, men vi har säkert anledning att utveckla det, säger rikspolischefen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".