Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler jobb – utom i Stockholm

Publicerat onsdag 26 juni 2002 kl 05.00
Rekryteringsbehovet av personal ökar i landet, det visar en ny undersökning bland landets största arbetsgivare. Undantaget är Stockholmsregionen, där efterfrågan på personal istället väntas minska i höst.
Ljusare tider verkar stunda på arbetsmarknaden. Enligt en undersökning gjord i juni av konsultbolaget Exido och som baseras på uppgifter från 1 200 personalchefer på landets största företag och organisationer ökar rekryteringsbehovet i Sverige i höst. En av tre arbetsgivare har ökat behov En av tre personalchefer anser sig ha ett större, eller avsevärt större rekryteringsbehov det kommande halvåret jämfört med i våras, medan endast 15 procent räknar med att slå av på anställningstakten. Men i Stockholms och Mälardalsregionen hörs andra tongångar. Här väntas behovet av ny personal avta till hösten och förklaringen till detta hittar vi enligt Ola Källqvist, vd för Exido, delvis i den tidigare så snabbväxande IT- och telekomsektorn. – Arbetsmarknaden i Stockholm och Mälardalen består i större utsträckning, relativt sett, av företag i tjänstesektorn och inom IT och telekom, och det är branscher som på senare tid drabbats hårt av neddragningar och en sämre konjunktur. Minskande växtvärk i huvudstaden En annan förklaring till skillanderna mellan Stockholm och övriga landet är enligt Ola Källström på Exido är att den offentliga sektorn utgör en mindre del av arbetsmarknaden i Stockholm än i övriga landet. Den offentliga sektorn står inför omfattande pensionsavgångar och måste nyanställa. Men Birgitta Hejer på Länsarbetsnämden i Stockholm ser inte enbart negativt på utvecklingen i Stockholmsområdet. – I Stockholm har vi haft en viss växtvärk de senaste åren, vi har haft svårt med bostäder och med framkomlighet i trafiken. Om trycket minskar under något år så kan det kanske underlätta. Men totalt sett tror jag att det här är ett övergående problem.
Magnus Thorén, Ekot
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".