Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om insyn i partiernas bidrag

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 12.00
Ulvskog.

Frågan om hur de politiska partiernas finansiering ska redovisas fortsätter att vålla politisk strid. Socialdemokraterna säger nu att de vill att det ska lagstiftas i frågan om partierna inte själva kan komma överens.

– Vi tycker att det är helt okej med lagstiftning om det inte finns någon annan väg att gå. För oss är det väldigt viktigt att vi inte hamnar i en amerikansk situation där stora företag kan köpa sig en president, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Sverige är ett av få länder i västvärlden som saknar en lagstiftning för hur pass öppet politiska partier ska redovisa sina intäkter.

Frivilligt
I dag finns en frivillig överenskommelse mellan riksdagspartierna om att redovisningen ska vara ”så öppen som möjligt”.

Häromåret föreslog en utredning lagstiftning, men fick inte politiskt stöd.

Och anklagelserna om att än näringslivet, än fackföreningsrörelsen delar ut hemliga bidrag i hundramiljonersklassen tillhör fortfarande den politiska vardagen.

Det finns fortfarande poänger att plocka på att framställa sig som mer öppna än sina politiska motståndare.

– Jag tror att det finns en del fonder på näringslivssidan som skulle behöva få ljus och luft insläppt och redovisat, och det är möjligt att det skulle vara negativt inledningsvis för moderata samlingspartiet, men jag tror att det vore väldigt bra för demokratin, säger socialdemokraternas partisekreterare Maria Ulvskog.

C lade ut valbudget på internet
Flera andra partier säger sig också i princip vara för en lagstiftning, centerpartiet till exempel som på måndagen lade ut sin valbudget på internet och uppmanar andra partier att följa efter.

Frågan är om partierna också kan komma överens om innehållet i en lag.

Moderaterna, som får drygt tio miljoner kronor i privata bidrag per år, har till exempel starka invändningar mot en öppenhet som innebär att namnen på de här bidragsgivarna skulle bli offentliga.

”Integritet hotas”
Partisekreterare Sven Otto Littorin talar om att värna valhemligheten.

– Det jag är rädd för är att man tafsar på integriteten för de många privatpersoner som ställer upp och hjälper till. Vi har 15 300 privatpersoner som i snitt ger 60 kronor i månaden. Jag vill inte att deras integritet hotas, säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin.

Sven Otto Littorin har tror inte heller att socialdemokraternas tal om öppenhet har några ädlare syften.

– Jag misstänker naturligtvis att socialdemokraternas försök att minimera och minska privatpersoners bidragsgivande till de politiska partierna har ett politiskt syfte, det syftar till att skada oss och det syftar till att skada de nya partier som inte har något statsstöd, och få dem att trängas bort från politiken.

– Det syftar till att behålla makten hos sossarna, säger Sven Otto Littorin.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".