Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lettisk oro för dränerande utvandring

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 06.00

I de baltiska staterna reser allt fler utomlands för att söka jobb. Nu börjar det bli brist på arbetskraft inom exempelvis byggsektorn.

Sedan EU för två år sedan utvidgades, ökades chanserna för människor från en rad östeuropeiska länder att söka jobb i väst, något som väckte oro i många västländer.

– Själv är jag nöjd med kontorsjobbet på en myndighet här i Riga, berättar Zoneta, 29 år. Men min bror och hans kamrater for till Irland för tre veckor sedan. De är byggnadsarbetare. Han har berättat att de trivs.

”Snart bara gamla och barn kvar”
Minst fem procent av Lettlands totala arbetsstyrka på en dryg miljon jobbar på annat håll i EU. De flesta far till Storbritannien och Irland. Sverige är inte särskilt intressant.

Vad tycker då Zoneta om den väldiga debatt om utvandringen som uppstått i Lettland?

– Utvandringen är ett problem. Snart blir bara gamla och barn kvar här, fast någon måste ju ta hand om barnen förstås, tillägger hon ironiskt. Regeringen tar inte tag i problemen, säger Zoneta.

Samma kritik hörs idag också Litauen och Estland, trots försök att höja löner, barnbidrag, pensioner och göra utbildningarna attraktiva.

Utvandring störst från Litauen
Enligt officiell EU-statistik är annars utvandringen störst från Litauen. Där krympte befolkningen förra året med 2,5 individ per 1 000 invånare. Rekord inom EU.

Födelsetalen är också låga, liksom i övriga Baltikum. Brist uppträder på både yrkeskunnigt folk i bygg- och olika industribranscher eftersom ekonomierna expanderar kraftigt, och på vissa högutbildade specialister, på läkare och sjukvårdspersonal.

I Estland ser det aningen bättre ut, men när nu Finland i vår slopar övergångsbestämmelserna för arbetskraften från öst, växer farhågorna också här. Lönerna på andra sidan Finska viken kan vara flerdubbelt högre. Det finska språket ligger nära det estniska.

Statistiken problem
Statistiken i sig är annars ett problem. I verkligheten är kanske mångdubbelt fler sysselsatta utomlands än vad EU:s eller ländernas egna siffror redovisar.

Och så betraktat kan det mycket väl vara Lettland som blöder mest.

– Vi, liksom övriga Baltikum, får snart hämta mer arbetskraft från Ryssland, Vitryssland eller Ukraina, säger Zaneta Ozolina, sociologiprofessor och chef för lettiska presidentens så kallade strategikommission.

Bengt Lindroth, Riga
bengt.lindroth@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".