Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ambulanssjukvården utreder riktlinjer

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 12.07

En svårt hjärtsjuk man har avlidit sedan den ambulans han färdades i stannat för att personalens arbetstid tog slut. Nu ska ambulanssjukvården i Dalarna utreda vad som hände.

– Jag ser det som en mycket allvarlig händelse, och vi har redan nu tillsatt en internutredning för att se över det här. Vi lämnar svar till Socialstyrelsen om vad vi vidtagit för åtgärder redan i juni, säger verksamhetschefen Anna Maria Wallin.

Men om det finns riktlinjer, varför följs de inte?

– Det har jag svårt att svara på nu innan vi är klara med utredningen. Jag tror vi måste titta på det här mycket noggrant.

Det var i januari som ambulansen blev larmad till mannens bostad. Personalen inledde behandling med nitroglycerin och morfin för hans svåra bröstsmärtor, och jourhavande läkare beslutade att mannen skulle till Falu lasarett.

Bytte ambulans på vägen
Men när ambulansen närmade sig Ludvika valde personalen att åka dit eftersom deras arbetstid tagit slut.

Av arbetsmiljöskäl tvingades man också att byta ambulans och flytta den sjuke mannen till en ny ambulans, en procedur som tog cirka 20 minuter.

Socialstyrelsen riktar nu kritik mot ambulansbesättningen, och kräver att landstinget ska vidta åtgärder så att de tjänstedirektiv som finns också följs.

Där står bland annat att man inte får avbryta transporter vid misstänkt hjärtinfarkt.

Enhetschef Per Anders Sunesson vid Socialstyrelsen säger att man nu ska ha kontakter med vårdgivaren och se till att det råder samstämmighet om hur regelverket ska tolkas och följas.

”Man ska inte vara orolig”
Trots den här händelsen har Anna Maria Wallin fullt förtroende för sin personal. Sjuka människor behöver inte dra sig för att ringa ambulans, säger hon.

– Jag tycker inte man ska vara orolig. Om man tittar på hela organisationen så har vi duktiga ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare, säger Anna Maria Wallin, som är verksamhetschef vid ambulanssjukvården i Dalarna.

Maria Leksell, SR Dalarna
maria.leksell@sr.se

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".