Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart slutrökt på landets fängelser

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 16.05
Snart färdigrökt på fängelserna.

Det kan bli förbjudet att röka på landets fängelser. En arbetsgrupp inom kriminalvården har tillsatts för att ta fram en rökpolicy inom kriminalvården och i maj ska rapporten lämnas över till generaldirektör Lars Nylén.

På den slutna anstalten i Gävle är det redan förbjudet att röka i cellerna.  

Och Mikael Näslund som är intagen där och ordförande i förtroenderådet, tycker att det skapar irritation bland de intagna. 

– På morgonen har de dessutom skjutit fram upplåsningen en timme och man sitter ju där och  väntar på att få komma ut och röka. Det händer att folk är irriterade på morgnarna. Det inkräktar också på ens privata territorium, de tar från oss lite grann av vad vi själva får bestämma över, säger Mikael Näslund.

Rökbalkong 
Det är på rökbalkongen som de intagna på behandlingsavdelningen på anstalten i Gävle får röka. Att röka i cellen skulle kunna få negativa konsekvenser. Mikael Näslund säger att det exempelvis skulle kunna leda till att en planerad flytt till ett behandlingshem sköts upp.   

Men någon hjälp att sluta röka har de intagna i Gävle inte erbjudits.

Och nästan alla på landets anstalter röker, 95 procent av de intagna.  

Det var oron som fick Mikael Näslund att börja röka igen när han blev häktad efter att ha varit rökfri i över ett år. 

– Man är oerhört stressad. Man mår inte speciellt bra. Det är avstressande att röka, avkopplande om inte annat.

Minska brandrisk
Det är för att förbättra arbetsmiljön för de anställda men också för att minska brandrisken som kriminalvården nu successivt ska bli rökfri.  

Alla anstalter ska ta fram sin handlingsplan; graden av säkerhetsklassning och inriktning kräver olika lösningar.

Lars Nylén som är generaldirektör för Kriminalvården förstår att rökförbudet kan skapa irritation men tycker att det är angeläget.

– Vi har ett ansvar för att se till att de som bor hos oss har det bra och samhällets uppfattning är ju, om vi tittar på tobakslag och annat, att tobaksrökning är farligt, säger Lars Nylen. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".