Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-stöd till kycklinguppfödare

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 17.45

EU:s jordbruksministrar enades på tisdagen om att EU ska hjälpa medlemsländer ekonomiskt att återställa konsumenternas förtroende för kött från tamfåglar.

I vissa EU-länder har konsumtionen av kyckling minskat dramatiskt efter upptäckten av fågelinfluensa. De länderna har nu möjlighet att få ekonomisk kompensation av EU.

Försäljningen av tamfågelkött har sjunkit kraftigt i åtskilliga EU-länder sedan fågelinfluensa upptäckts på fler och fler platser i Europa. Italien, Grekland, Frankrike och Polen är särskilt hårt drabbade, där har försäljningen av tamfågelprodukter minskat med upp till 70 procent. 

Dessa länder begär hjälp av EU och på tisdagen enades EU:s jordbruksministrar om att bidra ekonomiskt till kampanjer som ska återställa konsumenternas förtroende för fågelkött.

EU betalar hälften
EU:s medlemsländer uppmanas nu att lämna in planer för hur deras konsumenter ska uppmuntras att börja äta kyckling och annan tamfågel igen. De planer som godkänns ska finansieras till hälften av EU, enligt jordbruksministrarnas beslut.

EU-kommissionen har hittills varit motsträvig när det gällt ekonomiskt stöd till EU:s fågeluppfödare. Men jordbrukskommissionären Mariann Fischer Boel signalerade ökad medgörlighet. Hon lovade att även granska nationella planer retroaktivt, det vill säga åtgärder som redan trätt i kraft i några länder för att försöka stabilisera den vacklande fågelproduktionen.

Tappat aptiten för kyckling
Tidigare tillät EU:s lagstiftning ekonomisk kompensation till ägg- och fågelproducenter bara när fågelinfluensa upptäckts i en tamfågelbesättning.

Än så länge är det bara tre EU-länder bland annat Sverige som haft fågelinfluensafall i tamfågelbesättningar. Men de talrika fall som upptäckts bland vildfåglar har fått Europas konsumenter att tappa aptiten och nu tänjer EU på sina bestämmelser för att stötta den hotade fågelproduktionen.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".