Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medling får brottslingar att avstå brott

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 07.08

Från och med 2008 ska alla kommuner vara skyldiga att ordna medling mellan unga brottslingar och deras brottsoffer. Det har regeringen nyligen föreslagit och i maj ska riksdagen fatta beslut. I dag beror det på var man bor om man får den möjligheten.

För Carina Edberg betydde det mycket att hon fick träffa de två 17-åriga tjejer som gjorde inbrott i hennes frisersalong i Uppsala för ett år sedan.

– Jag hade en känsla av otrygghet, innan jag träffade de här flickorna. Den försvann i och med att jag fick ett ansikte på dem, och en förklaring. Jag fick upprättelse på så vis att jag kunde känna mig tryggare, säger Carina Edberg.

Syftet med medling är att göra det lättare för både brottsoffer och gärningsman att gå vidare, och att den som utfört brottet ska inse vilka konsekvenser det haft för den som drabbats.

Djupt berörda
De två tonårsflickorna blev djupt berörda av hur rädd och ledsen Carina Edbergs tioåriga dotter hade blivit.

När en av dem frågade hur de kunde gottgöra sa Carina ”avhåll dig från brott”.

– ”Vad jag vill ha av dig är att du kommer in om ett par tre år och talar om att allting går bra för dig” sa jag. Jag hoppas att det blir så, men man vet inte, säger hon.

Begår inte samma brott
Det är ännu inte utrett om det är så att medling verkligen minskar återfallen i brott. Men Pia Törnstrand, som är medlingssamordnare i Stockholm, har i alla fall den erfarenheten att gärningsmännen inte begår samma brott igen.

– Jag hade en kvinna som blev avryckt sin väska. Om flickan som gjorde det kommer att återfalla i brott kan jag inte säga, men hon kommer aldrig mer att rycka en väska av en tant. Det var en sådan smärtsam upplevelse för henne att träffa den här kvinnan, och förstå vilket stort lidande hon hade orsakat, säger Pia Törnstrand.

Det är så det är tänkt att medling ska fungera. Det är också skälet till regeringens förslag att alla kommuner ska införa det från den första januari 2008.

Kan slippa åtal
Men det finns också kritik mot förslaget. Enligt propositionen ska unga gärningsmän som är villiga att göra rätt för sig i medlingssamtal i vissa fall kunna slippa åtal.

Det kan få allvarliga följder, säger Johan Pehrsson, folkpartistisk ordförande i justitieutskottet.

– Om man vet att man slipper rättegång om man får en medling till stånd då kan brottsoffret bli utsatt för en oacceptabel påtryckning, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".