Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

70 Jas-plan kan komma att skrotas

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 12.01
Äldre Jas-plan kan komma att skrotas.

Försvarsmakten tänker minska antalet Jas-plan, genom att ”rensa flygplansflottan”. Den planerade neddragningen omfattar mellan 65 och 70 plan som kostat 20 miljarder att ta fram.

Neddragningen är en anpassning till politiska beslut, säger försvarets produktionschef Mats Nilsson, och om planen inte går att sälja ska de skrotas.

– Det kan mycket väl bli så att de avvecklas, det gör vi med en stor andel materiel efter de senaste årens försvarsbeslut. Sådant som inte behövs och inte långsiktigt bär, det blir billigare att skrota eller göra sig av med det, än att låta det stå i någon lada någonstans, säger han.

70 plan till skroten
Det handlar om mellan 65 och 70 Jas-plan av den äldre serien A och B som om de inte går att sälja ska till skroten, enligt försvarets produktionschef Mats Nilsson.

I förslaget till regeringen vill försvaret istället satsa på den andra, så kallade C- och D-serien – den typen av plan som exporteras till Tjeckien och Ungern och som enligt Mats Nilsson har en ”internationell förmåga”.

Istället ska försvaret satsa på ett system om 100 plan och därmed öka antalet moderna plan och lägga ner den andra serien om närmare 70 plan, som har kostat de svenska skattebetalarna 20 miljarder kronor.

”Kapitalförstöring”
Miljöpartiets Lars Ångström, vars parti ensamt gjorde upp med regeringen i höstas om försvarets framtida ekonomi är upprörd över vad han kallar ”kapitalförstöringen”.

– Det är oerhört mycket pengar, det motsvarar enorma summor inom sjukvård och äldreomsorg och skola och allt det som vi egentligen vill ha pengar till i samhället. Det är det som är en grotesk felprioritering som har skett, säger han.

Är det inte konstigt när du representerar miljöpartiet som är det enda parti som ställer upp med socialdemokraterna för att få igenom försvarspropositionen från i höstas?

– De här besluten om Jas-anskaffningen togs ju på 90-talet, så det var ju före vårt samarbete med socialdemokrater, men hade något liknande skett idag så hade det varit oacceptabelt att fullfölja beställningar av något som försvarsmakten själv sa att vi behöver inte så här mycket flygplan säger Lars Ångström.

– Och det är ju helt orimligt att vi ska fortsätta att betala en massa pengar för att ha flygplan som inte behövs används stående i dyra hangarer, det måste ju på något sätt lösas. Vi måsta avveckla det som inte behövs. Men likväl krävs att vi fastställer ett politiskt ansvar för inskaffandet av de här flygplanen. För det är en kapitalförstöring utan motstycke.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".