Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndighet varnar för ny form av it-attack

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 12.46
Känslig information kan skadas av ny trojan.

Krisberedskapsmyndigheten varnar nu myndigheter, organisationer och företag för en ny typ av it-attacker. I vanliga fall är attackerna ofta utformade som massutskick av e-postmeddelanden, men nu handlar det om mer riktade attacker.

– Det som är det nya är att de är riktade i form av e-postmeddelanden där mottagaren uppfattas som legal eller rimlig, och som gör att mottagaren av de här meddelandena öppnar bifogade filer.

– På det sättet tar man emot en skadlig kod, en trojan, in i systemet, säger Staffan Karlsson, chef på informationssäkerhet och analysenheten vid Krisberedskapsmyndigheten.

Den här koden kan sedan aktiveras av avsändaren på olika sätt i syfte att komma åt och föra ut information eller skada systemet.

Vana vid attacker
De flesta företag och myndigheter är idag vana vid virus och andra former av skadliga koder som sprids på internet, och vet väl hur man kan skydda sig med hjälp av brandväggar och antivirusskydd.

Det som är speciellt med just den här metoden, som man nu varnar för, är att den riktas mot specifika mål och intressen som är av betydelse för svenska nationella intressen.

Vilka företag eller myndigheter som drabbats av de här attackerna eller vilken skada de åstadkommit vill inte Staffan Karlsson säga, men man vill uppmärksamma de som hanterar känslig information och som kan komma att drabbas på att de bör höja sin säkerhet och beredskap.

– Det går att skydda sig. Det som är väldigt svårt är att upptäcka om man har blivit attackerad. Det kräver en del arbete att få en säker indikering på om man är drabbad eller inte.

Hur allvarliga är de här attackerna?

– Vi tycker att företeelsen som sådan, alltså att man har utvecklat metoden att ta sig in i system, att man riktar de här angreppen, är så allvarligt att vi har gått ut och vill informera om den här företeelsen, säger Staffan Karlsson.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".