Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ams får skarp kritik för bristande kontroll

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 12.51

Ams sätt att hantera ersättning till de som är arbetslösa får svidande kritik av den myndighet som är satt att granska den, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF.

Bo Jangenäs som är generaldirektör för IAF ger en rad exempel på vad som inte fungerar.

– Hur arbetsförmedlingen hanterar kontrollen av folk som får ersättning från a-kassa faktiskt söker arbete på det sätt som förutsätts. Det handlar om hur man hanterar handlingsplaner i verksamheten, hur man hanterar ersättningsperioderna och anvisningar till aktivitetsgarantin. Och det handlar om hur arbetsförmedlingen hanterar det särskilda uppdrag man har som gäller deltidsarbetslösa, för att ta några exempel, säger Bo Jangenäs.

Arbetsföremedling ifrågasätts
Kritiken från Bo Jangenäs och IAF mot hur arbetslöshetsförsäkringen fungerar är inte ny. Under de två åren som IAF har funnits, har det kommit ett flertal rapporter där IAF ifrågasätter arbetsförmedlingens sätt att arbeta.

Trots att det gjordes stora förändringar för fem år sedan av reglerna om arbetslöshetsförsäkringen, bland annat kom krav på att den som är arbetslös aktivt skulle söka jobb för att få rätt till ersättning, så menar IAF det fortfarande är stora skillnader mellan olika län och arbetsförmedlingar i hur den kontrollen görs.

Inte lika behandling
Och när det gäller beslut om förlängningen av en ersättningsperiod så menar IAF att det inte är rimligt med den stora variationen mellan län och arbetsförmedlingar och att det på detta vis blir olika regler om ersättning. Det här, skriver IAF, står i motsats till principerna om rättssäkerhet och likabehandling.

IAF har också under en månad undersökt hur många av som är inskrivna vid en arbetsförmedling som också får ett arbete.

Det visade sig att 14 procent blev anvisade att söka ett arbete. Bara är sju procent fick ett jobb, det vill säga bara en procent av de som är arbetssökande fick jobb genom arbetsförmedling.

– När man tittar på slutresultat så låter det ju magert. Det finns anledning att fundera på hur man ska jobba för att få lite bättre kvalitet på anvisningarna, säger Bo Jangenäs.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".