Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaternas reträtt om VAB får kritik

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 12.52
Pär Nuder.

Att moderaterna nu backar från förslaget att minska antalet dagar som man får vara hemma och vårda sina barn får hård kritik från regeringen och finansminister Pär Nuder.

Samarbetspartiet folkpartiet är inte lika hård i sin kritik men anser att förslagen måste vara bättre beräknade.

– Jag tycker att på de förslag som ska vara gemensamma för alliansen ska det ställas högre krav på att de är genomtänkta och genomräknade, säger Karin Pilsäter som är ekonomisk talesperson i folkpartiet.

Backar om förslaget
Moderaterna har sedan lång tid haft förslaget att minska antalet dagar en förälder får vara hemma med sina barn, från dagens 120 dagar till 15 dagar. Men nu backar alltså moderaterna och låter 120 dagar vara kvar.

– Vi försöker ju alltid lyssna på de reaktioner vi får. Det tycker jag att politiker ska göra. Det finns en väldig fara med att man inte tar in de synpunkter som människor har, säger Anders Borg som är chefekonom på moderaterna.

Nuder är kritisk
Finansminister Pär Nuder är mycket kritisk mot omsvängningen.

– Det här är ett mönster som går igen. Vi har sett det flera gånger tidigare. Jag skulle inte bli förvånad om det nu kom en diskussion inom borgerligheten om det verkligen är Fredrik Reinfeldt som ska vara statsministerkandidat. Det här beteendet håller inte om man ska göra anspråk på att vara Sveriges statsminister. Då måste man våga stå för sina förslag och våga utmana opinioner. Inte hålla upp ett vått finger i luften och känna efter var vindarna blåser, säger Per Nuder.

Felräkning om trafikskador
Det här är inte första gången som moderaterna svänger i sin politik. Tidigare har partiet ändrat sig kring hur man räknar om trafikskador i större utsträckning skulle läggas på bilisterna.

Moderaternas Anders Borg anser däremot inte att frågan om VAB-dagarna är en felräkning, trots att det handlar om uteblivna besparingar på en halv miljard kronor.

– Jag tycker att det är fel att tala om en felräkning. Det tillkommer information och då får man uppdatera beräkningarna, säger Anders Borg.

Vilka nya förändringar kommer det att bli, som ni ändrar därför att ni har räknat fel?

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte binder oss kring olika tekniska förslag. Vi kommer hela tiden att arbeta för att fördjupa politiken så att vi uppnår resultatet att det lönar sig att arbeta och att fler vill anställa, säger han.

Hur många omräkningar tror du att ni klarar av innan själva politiken ifrågasätts, eftersom man ändrar sig såpass mycket?

– Vi uppfattar inte att politiken ifrågasätts. Nästan alla väljare är övertygade om att om det bli en borgerlig regering med ett starkt moderat inslag så kommer det att löna sig bättre att arbeta och bli lättare att anställa.

Men skillnaden mellan 120 och 15 dagar är ganska stor. Med vilken trovärdighet kan ni sätta er i ett regeringskansli och presentera förslag?

– Vi har ju samlade besparingar på uppemot 65 miljarder. Det här rör 500 miljoner. Det handlar om väldigt små justeringar, säger Anders Borg.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".