Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre år till av EU-skydd i Frankrike

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 06.03

Polska rörmokare är fortfarande inte välkomna i Frankrike. Frankrike hör till de EU-länder, som vill fortsätta att skydda sig mot arbetskraftsinvandring från det forna Östeuropa.

Det har gått exakt två år sedan EU-utvidgningen och senast på söndag den 30 april måste alla meddela sina planer framöver. För fransk del förnyas begränsningarna i tre år till, men med en del små öppningar.

Den franska regeringen kommer att tillåta att arbetare från de nya EU-länderna kommer hit för att jobba inom sju sektorer i ekonomin. Det rör sig om 61 yrkesgrupper.

Listan presenteras först i morgon, fredag, och har hållits mycket hemlig. Arbetsmarknadspolitik är ständigt känsligt i Frankrike, och till exempel var rädslan för att andra skulle komma och ta jobben en bidragande orsak till att fransmännen röstade nej till EU-författningen förra våren.

Arbetsgivare och fack i samråd
En av Ekots källor inom ministerierna understryker att yrkesgrupper, som nu välkomnas, valts ut i samråd med arbetsgivare och fack.

Timmermän, kockar och säsongsarbetare är några av de 61 listade yrkeskategorierna inom de utpekade sektorerna byggnadsindustrin, hotell- och restaurangnäringen och jordbruket. De bedöms vara bristyrken, som därför drar till sig svart arbetskraft.

Frankrike kommer alltså att skydda sig tre år till. Och den polska rörmokaren, som i debatten blivit symbolen för denna rörlighet, kommer fortfarande inte att vara välkommen hit.

Svårt att rekrytera
Det är synd, tycker Robert Vivenot, som jobbar 14 timmar om dygnet med sin rörfirma i centrala Paris och som har svårt att rekrytera.

– Åtminstone i storstäderna har vi så mycket reparationer att vi inte kan bry oss om våra anställda kommer från Polen eller Frankrike. Vi är alla européer nu, säger Robert Vivenot.

Skött korten illa
Yrkeskunskap är det som avgör, men tyvärr har Frankrike spelat sina kort illa, anser han.

– I årtionden har franska politiker struntat i att se behoven av hantverkare och satsat allt på högre utbildningar, säger småföretagaren, som är missnöjd när Frankrike samtidigt fortsätter att skydda arbetsmarknaden.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".