Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brittiskt kärnavfall kan djupförvaras

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 06.12

I Storbritannien ska en regeringskommitté den här veckan fatta ett första beslut om hur kärnavfall ska förvaras. Utredningen förordar ungefär samma metod som Svensk kärnbränslehantering, SKB, alltså djupförvar i berggrunden.

I Västeuropa är det hittills bara Finland, som har beslutat både plats och metod för sitt kärnavfallslager. Övriga länder utreder fortfarande frågan.  

– Vi förordar ett förvar, 500 till 1 000 meter ner i berggrunden, som inte är slutet utan där avfallet kan övervakas, säger Chris Murray, chef för det bolag, Nirex, som utrett frågan. 

Avfallsfrågan utreddes på 1980- och 1990-talet, men hela projektet gick i stöpet. Industrin och myndigheterna hade sig själva att skylla, säger Chris Murray. 

– Den främsta orsaken var hemlighetsmakeriet, säger Chris Murray.  

Hemligt för allmänheten
500 platser utreddes som tänkbara förvarsplatser, men allmänheten fick ingenting veta.  Den utredningen ansåg att upparbetningsanläggningen i Sellafield var bästa platsen.  

Sellafield har en lång historia av utsläpp och olyckor, som man har försökt dölja och bagatellisera, säger Chris Murray. 

1997 slogs spiken i kistan för ett förvar i Sellafield när regeringen beslutade att skrinlägga planerna. Den här gången vill man visa en mer öppen attityd mot allmänheten. 

Ett sätt är att publicera rapporter på hemsidan, som är flitigt besökt. Nirex har också frigjort sig från kärnkraftindustrin och ägs inte längre av  industrin. 

Djupförvar bäst
Chris Murrays utredning anser att ett djupförvar är bäst, men har också utrett andra varianter som deponering i is, omvandling av bränslet och uppskjutning i rymden.  Det är regeringskommittén och regeringen, som fattar det slutliga beslutet om metod. 

– Avfallet finns, vi kan inte lämna det till våra barn, det finns metoder att ta hand om det, anser Chris Murray, utredare av kärnkraftsavfallet i Storbritannien. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".