Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland kassako för Vattenfall

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 10.11

Statliga energijätten Vattenfall ökade vinsten med 37 procent under det första kvartalet i år jämfört med samma period 2005. Och verksamheten i Tyskland fortsätter att vara en kassako för Vattenfall.

Vattenfall är väl rustad för framtida investeringar, heter det i dagens rapport, som visar på en vinstökning från 9,1 till 12,4 miljarder kronor. Ökningen är 3,4 miljarder eller 37 procent. Vinsten är en förutsättning för att kunna möta Vattenfalls stora investeringsbehov framöver.

Omsättningen ökade
Omsättningen ökade med 15 procent till 40,4 miljarder, en ökning från 35 miljarder samma period 2005.
Tyskland fortsätter att svara för den största delen av vinstökningen. 2 dom 3,4 miljarderna kommer från Tyskland, 1,2 från den nordiska verksamheten. Polen bidrar med en liten del också, där den kalla vintern bidragit till ökade intäkter för värmeverksamheten.
Förklaringen till det starka resultatet är att högre tillgänglighet i kraftverken, högre el- och värmeproduktion samt högre marknadspriser på el.

Skuld minskade
Vattenfalls skuld har minskat till 7,9 miljarder kronor, expansionen i Tyskland har ju lett till en hög belåning hos bolaget, men nu betalas det av.
Hur mycket el har Vattenfall producerat under årets första tre månader, kanske någon undrar? Ja, den totala elproduktionen ökade något till 47,8 TWh jämfört med första kvartalet 2005 då produktionen blev 46,2 terrawattimmar.
Vattenkraftproduktionen och kärnkraftsproduktionen var i stort sett oförändrad medan fossilkraft ökade.
Vattenfalls investringsplaner, för att återknyta till den höga vinsten, och behovet av höga vinster, är gigantiska.

Planerar investeringar
Fram till år 2010 planerar bolaget att investera 104 miljarder kronor, varav 54 miljarder i Tyskland, 42 miljarder i Norden och 8 miljarder i Polen. Största delen av investeringarna, 70 miljarder, planeras inom produktion, 29 miljarder inom nätverksamheten och resterande 5 miljarder inom övrig verksamhet.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".