Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingfamiljer lovas snabbt asylbesked

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 12.07

Migrationsminister Barbro Holmberg lovar att barnfamiljer som söker asyl i Sverige ska inte behöva vänta mer än tre månader på ett första asylbesked, förutsatt att de uppfyller vissa krav.

För att omfattas av löftet måste familjerna kunna presentera alla sina asylskäl, styrka sin identitet och samarbeta fullt ut.

– Det är viktigt att hålla nere handläggningstiderna generellt. Vi har också sett till att minska handläggningstiderna ordentligt. Men det är ju särkskilt viktigt för barnfamiljer. Därför sätter vi upp ett nytt mål när det handlar om barnfamiljer som kan styrka sin identitet. Då ska de kunna gå före i kön och få ett första besked inom tre månader.

Generaldirektören positiv
När tidsgränsen ska börja gälla kan Barbro Holmberg inte säga idag. Men förslagen välkomnas av Janna Valik som är generaldirektör på Migrationsverket. Hon tvivlar inte på att verket kommer att klara av kravet.

– Redan under 2004 jobbade vi så att vartannat ärende klarade vi inom fyra månader. Det avgörande är väldigt ofta att de personer som vi möter presenterar sitt ärende på ett så fullständigt sätt som möjligt. Samtidigt kan man också se vilka de är, säger Janna Valik.

Men att löftet om tre månaders handläggning bara gäller de familjer som kan styrka sin identitet, lägger fram alla sina skäl och samarbetar fullt ut, tycker Rigmor Gillberg som är chef för Röda korsets center för torterade flyktingar är orealistiskt.

– Många människor som söker asyl mår ju väldigt dåligt och kanske inte kan redovisa allting exakt, och förstår inte vad de ska säga. Kanske får man inte heller de rätta frågorna.

Är det inte så att Migrationsverket måste kräva att få en styrkt identitet och alla uppgifter för att kunna fatta beslut?

– Jo, det är klart att de måste ha. Men det jag menar är att det kanske inte är så lätt att få fram allt på en gång, och att det är viktigt hur intervjuerna görs och att det finns en förståelse för att människor kanske inte kan redovisa allting på en gång.

Men Janna Valik på Migrationsverket tycker inte att kraven är orealistiska.

– De människor som kommer har i regel någon form av dokumentation som visar vilka de är, och vi ställer inga orimliga krav, i alla fall inte om man vet vilka länder de kommer ifrån. Vi vet ju också vilka länder det inte är möjligt att ha en viss dokumentation ifrån, säger Janna Valik.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".