Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya riktlinjer för cancervård

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 15.02
Klicka för större bild.

Socialstyrelsen har på torsdagen presenterat nationella riktlinjer för cancervården i Sverige. De innehåller bland annat rekommendationer om vilken vård och vilka behandlingar som ska prioriteras.

Riktlinjerna gäller de vanligaste cancerformerna: bröstcancer, prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer.

– Rekommendationerna kan vara att viss vård ska absolut vara högt prioriterad och annan vård kan ha en lägre prioritering och kan välja andra alternativa behandlingsvägar. Det säger Hans Starkhammar som har lett arbetet med de nya riktlinjerna.

– Det ger en viss vägledning om vad som är riktigt effektiv vård, men också vad som är ifrågasatt vård, säger han.

Likvärdig vård
40 000 svenskar drabbas varje år av någon form av cancer. Den svenska cancervården har visserligen gott renommé både nationellt och internationellt, men den har kritiserat för långa väntetider och att den inte är likvärdig.

Ett syfte med de nationella riktlinjerna är att alla cancerpatienter ska få likvärdig vård oberoende av var man bor.

– Man ska utnyttja alla faktaunderlag och vetenskapliga underlag som finns, för att föra in god cancervård i vardagen, säger Hans Starkhammar.

Mammografi vartannat år
I rekommendationerna för behandling av bröstcancerpatienter lyfter man fram kirurgi och hormonbehandling.

Man lyfter även fram mammografiundersökningar med högst två års intervall för kvinnor mellan 40 och 75 år. De rekommendationerna finns sedan tidigare, men förstärks nu i de nationella riktlinjerna.

Prostatacancer är den cancerform som växer snabbast och där vill socialstyrelsens prioriteringsgrupp lyfta fram diagnostik och symtomlindring. Däremot föreslår man inte massundersökning med blodprov för att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede.

De män som är oroliga ska dock kunna få information om vad ett sånt här test innebär innan de gör det.

Diskussioner väntar
Inte heller för cancer i tjock- och ändtarmen rekommenderas massundersökningar, erfarenheterna från det är ännu för begränsande, men där nämns bland annat strålbehandlingen före operation vilket kan leda till längre överlevnad för många patienter.

Riktlinjerna är än så länge bara preliminära och ska diskuteras på flera konferenser under hösten. I december i år hoppas socialstyrelsen kunna fastställa dem.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".