Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruket pekas ut i havsaktionsplan

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 17.45

På torsdagen presenterade Naturvårdsverket sin havsaktionsplan för hur man ska få bukt med övergödning, fiskeproblem och miljögifter i Östersjön. Övergödningen, som ger syrefria bottnar och algblomning är en av de svåraste frågorna att lösa.

Man måste inrikta sig i huvudsak på jordbruket, säger Naturvårdsverkets chef Lars-Erik Liljelund.

– Vi har pekat ut de områden inom jordbruket där det är särskilt viktigt att vidta åtgärder, säger han.

Nu har man ju under många år försökt med åtgärder på jordbrukets område, men det har inte räckt till. Vad är det man kan göra ytterligare?

– Jag vill understryka att jordbruket har gjort mycket, men man måste göra mera och det måste vi ta fram tillsammans med den sektorn.

Lokala krav
Samtidigt som man nu gör denna inventering av jordbruket kan det också bli lokala krav på enskilda avlopp i kustområdena och propaganda för att inte använda tvättmedel, som innehåller fosfat.

Det har länge stått en forskarstrid om huruvida man i fortsättningen ska satsa på att rena kväve eller fosfor, men det ska inte vara antingen eller, säger Lars Erik Liljelund.

– Det har blivit en mytbildning om att man har valt mellan fosfor och kväve och då valt kväve då Naturvårdverket för 40 år sedan började med ett stort massivt utbyggnadsprogram för fosforrening. Vi har under så lång tid släppt ut så mycket fosfor att det frigörs från bottnarna som blir syrefria och det skapar då en obalans mellan fosfor och kväve som gör att vi för den här blomningen av blågröna bakterier på sommaren.

Nya utredningar
Som så ofta krävs alltså nya utredningar och inventeringar innan man sätter in åtgärderna, men miljöminister Lena Sommestad tror att planen ger en skjuts åt arbetet för ett renare Östersjön de närmaste åren.

– Det kommer att ge en skjuts framåt. Fler av de här frågorna handlar om direkta och konkreta åtgärder som kan göras.

Nu är det ju ett tiotal länder runt Östersjön som har ett ansvar. Hur kommer det arbetet att fortsätta?

– Vi har kommit överens om att redan till 2007 ska ha en gemensam baltisk aktionsplan där vi genom för ett stort antal åtgärder tillsammans. Vi kommer också att pressa på EU-kommissionen att bättre stötta upp Östersjöarbetet. Det har man inte gjort tillräckligt bra hittills, säger miljöministern.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".