Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Risken är att konkurrensen sätts ur spel"

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 17.04

Näringsminister Tomas Östros utspel om att Vattenfall bör ta en ledande roll i att pressa elpriserna får hård kritik från såväl myndigheter, konkurrenter och branschorganisationer.

Risken är stor att konkurrensen sätts ur spel, säger Energimarknadsinspektionens analytiker Thomas Sundqvist.

– De elleverantörer som inte har egen elproduktion kan få det sämre, säger han.

Vad skulle det innebära om de slogs ut?

– Då får vi en sämre konkurrens på slutkundsmarknaden, eftersom ett antal företag försvinner. Det är inte så lyckat. Men frågan är om det är förenligt med konkurrenslagstiftningen,  säger Thomas Sundqvist.

Större vinstmarginaler
I början av mars lämnade Energimarknadsinspektionen över utredningen Prisbildning och konkurrens på elmarknaden till Regeringen. En av slutsatserna i rapporten var att de elbolag som har egen produktion, till exempel Vattenfall, har betydligt större vinstmarginaler än de mindre oberoende bolagen.

Om ett företag som Vattenfall sänker priserna kraftigt klarar de mindre bolagen inte att följa efter och slås ut.

– Det som inte får hända när en väldigt stor aktör på marknaden har olika strategier av den här sorten, är att man klämmer ut konkurrerande företag ur detaljhandelsledet, säger Claes Norgren som är generaldirektör på konkurrensverket.

Prispressarroll
Ekot har talat med flera elbolag som är mycket kritiska mot att Vattenfall skulle ges en prispressarroll. Deras kritik är hård.

– De är olyckligt. För vad marknaden behöver är mer avregleringar och mindre oligopol, säger Boris Benulic som är vd för elbolaget Kraft och kultur.

Tror du att man kan göra det här i enlighet med vår konkurrenslagstiftning?

– Jag har svårt att se att man skulle kunna göra det.

Men statssekreterare Sven Erik Söder är inte orolig för att regeringen skulle medverka till att Vattenfall bryter mot konkurrenslagen.

– Nej, det har inte ens föresvävat mig, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".