Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 29 april 2006

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 03.54

Påverkar journalisternas partisympatier själva journalistiken och varför har inte vänstern lyckats med de nya medierna?

”Debatten om journalisternas partifärg är väl ungefär lika gammal som journalistiken själv, eller i alla fall som det moderna journalistbegreppet”, skriver Jesper Bengtsson med anledning av journalistikprofessor Kent Asps undersökning av journalisternas partisympatier. En undersökning som visar att miljöpartiet, vänsterpartiet och folkpartiet är överrepresenterade bland journalisterna, att majoriteten av journalistkåren är vänster, men att riksmediernas samhälls- och ekonomijournalister lutar mer åt höger. 

Jesper Bengtsson fortsätter: 

”Asps siffror visar inte … på vilket sätt journalisternas partisympatier skulle slå igenom i deras rapportering. De allra flesta journalister vill berätta mångsidigt.

Det hindrar inte att journalistens personliga värderingar spelar roll. Ofta kan de vara helt avgörande för den bild medierna ger av verkligheten. Det avgörande är vilka frågor journalisterna ställer sig när de konfronteras med ett samhällsproblem… Valet av fråga styr vilket svar man får. 

Här tror jag att partisympatier spelar en viss roll. Jag tror också att journalisternas sociala bakgrund spelar roll, alldeles oberoende av deras partisympatier. Och det är ett känt faktum att dagens journalister i påfallande hög grad rekryteras från medelklassen. Många har föräldrar som själva varit journalister.

Det kanske i själva verket är ett större problem för mångfalden i svenska medier.”

Bloggen Redaktörn skriver: 

”Så skönt för alla som klagar på att medierna alltid favoriserar den ena eller andra sidan. Pressen är både vänster- och högervriden, det är bara att välja det som passar ens egen argumentation bäst. 

Partisympatierna är intressanta. Men ett allvarligare problem är journalistkårens homogenitet.

Nästan alla är helsvensk medelklass (som jag själv), nästan inga är födda utomlands, uppvuxna i miljonprogramsområden, har en annan religion än eventuellt den kristna eller avviker på annat sätt. Vi har en ganska ospännande journalistkår. Journalistiken blir ofta därefter.” 

Louise Persson med bloggen frihetspropaganda/digital prozac tror inte att siffrorna om journalisternas partisympatier på egen hand säger så mycket. 

” - det är i kontexten det kan ha betydelse… Vilken typ av nyheter serveras vi, hur sker urvalet, vad är det som inte berättas, vilka intressen kommer till tals, vilka kommer inte till tals, hur och vilka väljer man som representanter för en åsiktsriktning, med mera. Inte enkom att journalisterna är x % av y… Däremot är det exempelvis intressant hur man bevakar partier, och politiska skeenden. Ett någorlunda färskt exempel är bevakningen av (orkanen) Katrinas framfart och konsekvenser - här gavs oändligt många prov på ett svenskt beroendeförhållande till USA: varje skeende hade på något vis något att säga om oss själva och grundläggande politiska idéer utgjorde filtret hur skeendena tolkades. Den sade något om våra behov av den amerikanska myten. Så det handlar inte bara om hur inrikespolitiken bevakas, formuleras och presenteras. Utrikespolitiska skeenden har ofta något att säga indirekt.” 

Om just medieutvecklingen i USA och dess politiska dimensioner och implikationer skriver Dick Erixon:  

”De nya medierna, först talkradio och sedan bloggar, har i USA kommit att domineras av konservativa och libertarianer, medan vänstern dominerar i de gamla medierna, de stora TV-bolagen och pressen. Vänsterns försök att bryta in i de nya medierna har misslyckats…  

Förklaringen? Jag tror det beror på att de nya medierna ställer högre krav på individualitet och orginalitet hos avsändarna. Och sådant har kollektivister svårt med. De har lättare för att via politik tvinga andra att lyda.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se 

Citerade bloggar:
Jesper Bengtsson: http://bengtssonblogg.blogspot.com/2006/04/journalister-frn-medelklassen.html 
Redaktörn: http://redaktorn.blogspot.com/2006/04/spana-t-vnster-kolla-t-hger.html
Louise Persson: http://www.louisep.com/node/1049#i1146133962
Dick Erixon: http://www.erixon.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".