Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinesisk mor kan avvisas från Sverige

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 12.30

EG-domstolens generaladvokat har kommit med ett utlåtande som innebär att en kinesisk kvinna som kommit till Sverige för att hennes son och tyska svärdotter arbetar här inte har rätt att stanna i Sverige.

Målet i EG-domstolen handlar om huruvida EU:s fria rörlighet för personer gäller en anhörigs rätt att stanna i ett EU-land om den anhörige kommer från ett land som inte är med i EU.

Historien bakom de här juridiska formuleringarna är att 1995 flyttade en kinesisk man och hans tyska fru till Sverige. Här startade dom ett eget företag som de fortfarande driver.

Låg pension i Kina
År 2003 kom den kinesiske mannens mamma till Sverige. Hennes visum gällde 90 dagar. Men när de tre månaderna gått ansökte hon om att få stanna i Sverige eftersom hon var ekonomiskt beroende av sonen och svärdottern. Den pension hon fick i Kina skulle inte ens räcka till existensminimum.

Svenska myndigheter ansåg inte att kvinnan hade rätt att stanna kvar i Sverige. För att få full klarhet i om den svenska inställningen stämde överens med EU:s regler vände sig utlänningsnämnden i Sverige till EG-domstolen för att få vägledning.

EU:s generaladvokat anser inte att den kinesiska kvinnan fått svenska statens tillstånd att bo kvar i Sverige och därför behöver inte EU:s regler om fri rörlighet gälla i det här fallet.

Ifrågasätter det ekonomiska oberoendet 
Generaladvokaten ifrågasätter också hur ekonomiskt beroende kvinnan är av att bo kvar i Sverige. Att kvinnans anhöriga lovar att försörja kvinnan är heller inte tillräckligt enligt generaladvokaten.

Medan domstolens kvarnar mal bor den kinesiska kvinnan och numera äVen hennes man fortfarande kvar i Sverige. Det kan de med säkerhet göra ett bra tag till. I alla fall tills EG-domstolen kommit med sitt utslag, förmodligen till sommaren, och fram till dess att den nya svenska migrationsdomstolen fattat beslut utifrån vad EG-domstolen kommer fram till.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".