Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två Afa-aktivister åtalade för attentat

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 12.29

Två unga män åtaldes på fredagen vid Lidköpings tingsrätt för ett planerat attentat mot McDonalds i Nyköping. Attentatet, som misslyckades eftersom brandbomben inte utlöstes, ingår enligt åklagaren i en rad av brott som en grupp vänsterextremister kring Antifascistisk Aktion, Afa, har utfört.

– Jag ser det som mycket allvarligt. För att i grund och brotten kanske ge uttryck för ideologisk övertygelse, vill jag påstå, är man beredd att gå väldigt långt och till och med riskera och vara beredda att ta människors liv, säger kammaråklagare Björn Danielsson.

Om den här sprängladdningen hade exploderat hade det kunnat orsaka att människors död?

– Utredningen visar att det kunde inträffa.

Det var i början av februari som en brandbomb med tidsinställning hittades inne på en toalett på McDonalds i Nyköping.

Bomben exploderade inte
Av okänd anledning exploderade aldrig bomben men enligt åtalet kunde den orsakat mycket stor skada både på lokaler och människor. I ett pressmeddelande tog sig senare en okänd vänstergrupp på sig ansvaret och sa att avsikten var maximal skada.

Genom telefonavlyssning och fingeravtryck anser sig nu åklagaren kunna binda de två unga männen, 18 och 19 år gamla från Götene respektive Södertälje, till brottet, trots att båda nekar.

Den ena har i och för sig medgett att han varit med och satt ihop bomben men att han medvetet saboterade den eftersom han blev rädd.

Björn Danielsson utesluter inte att fler kan ha varit delaktiga.

– Vi håller öppet att det kan ha varit fler med, men det är två personer som vi har bevisning för.

Åtalad för fler brott
En av de nu misstänkta står sedan tidigare åtalad tillsammans med 14 andra ungdomar från Västsverige för en rad olika brott mot politiska motståndare på den extrema högerkanten, bland annat misshandel, vapenbrott och olaga hot.

Bland annat ett planerat angrepp mot en fest med nazistsiska företecken i en lokal som senare nu i julas brändes ner. Även den branden misstänks en av de nu åtalade för, men där pågår fortfarande utredningen.

Samtliga övriga brott ska upp i rättegången som inleds i Göteborgs säkerhetssal nästa tisdag med förstärkt polisbevakning.

Ser en klar koppling
Åklagaren Björn Danielsson ser en klar koppling mellan de olika brotten.

– Man kan ju se det i ett sammanhang utifrån de personer som är inblandade i åtalet här att det enligt min mening vilar på samma ideologiska grund. Sedan att alla inom den här grupperingen kanske inte omfattar alla aktioner som har genomförts här. Jag vill ändå påstå att det finns en gemensam botten. Det är en extrem vänsterövertygelse och något slags idé om att de tär genom sådana här medel man kan förändra samhället.

Har du själv sätt prov på en liknande brottslighet tidigare?

– Nej, jag har inte stött på detta på det här sättet konkret, säger Björn Danielsson.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".