Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltfler långtidsarbetslösa akademiker

Publicerat lördag 29 april 2006 kl 09.02

Trots att arbetslösheten bland akademiker har minskat något det senaste året, så ökar andelen långtidsarbetslösa akademiker kraftigt. Det visar siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams och Statistiska centralbyrån.

– Arbetsmarknaden är mycket bättre nu än den var för till exempel ett år sedan. Det som är otäckt är att långtidsarbetslösheten ökar bland dem som har en lång utbildning. Den är till och med högre bland de än den är bland dem som inte har en hög utbildning, säger Anna Ekström som är ordförande för akademikerfacket Saco.

Trots att arbetslösheten bland akademiker har börjat minska något, så ser det mörkt ut för de långtidsarbetslösa. I mars i år hade nästan var tredje arbetslös akademiker varit utan jobb mer än sex månader. Det är en ökning med 750 personer, eller fyra procentenheter, jämfört med mars förra året.

Svårt för äldre akademiker
Svårast att ta sig ur en långvarig arbetslöshet är det för äldre akademiker. Ser man till utbildningar så hittar man flest långtidsarbetslösa bland naturvetare, tekniker, ekonomer och jurister.

Den lägsta andelen långtidsarbetslösa finns bland de med utbildning inom vård och omsorg.

Över 60 000 akademiker är arbetslösa idag. Anna Ekström är mycket besviken över regeringens och Ams misslyckade försök med att minska långtidsarbetslösheten bland unga akademiker.

Bara två jobb
Bemanningsföretagen har lockats med extrapengar. Men på fredagen stod det klart att bara två arbetslösa har fått jobb på det sättet sedan årsskiftet. Förhoppningen var 4 000 per månad.

– Regeringen har skapat den här åtgärden utan att kolla ordentligt om bemanningsföretagen ville ställa upp på de villkor man skrev. I det läget tycker jag att man borde lägga manken till. Då får man ändra villkoren så att bemanningsföretagen vill ställa upp, säger Anna Ekström.

En fot på arbetsmarknaden
Nu föreslår Anna Ekström att bemanningsföretagen istället ska lockas att hitta praktikplatser åt långtidsarbetslösa akademiker. Det har flera gånger tidigare visat sig underlätta för att få in en fot på arbetsmarknaden igen.

– Man löser inga arbetslöshetsproblem genom att skapa praktikplatser. Men för dem som varit arbetslösa ett tag är arbetspraktik ett jättebra sätt att smita förbi kön lite grann. Den hjälpen behöver man när man varit arbetslös ett tag, säger Anna Ekström.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".