Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland begränsar utlandsarbetskraft

Publicerat lördag 29 april 2006 kl 12.45

Tyskland hör till de länder i EU som förlänger begränsningarna för arbetskraft från de nya EU-länderna. Regeringen i Berlin motiverar sitt beslut med att den höga arbetslösheten skulle förvärras.

Den tyska arbetsmarknaden är dock långt ifrån stängd för östeuropéerna. Varje år får nästan en halv miljon tillstånd att arbeta i Tyskland.

– Det är tufft, arbete från tidigt morgon till sen kväll, säger Jacek Farion, som kommer från en by vid den polsk-ukrainska gränsen 80 mil österut, och rätar ut sin rygg.

För hårt för tyska arbetare
På slätterna runt Berlin bärgas nu årets skörd av sparris. Att stå i blåst och regn och gräva efter stängerna i den sandiga myllan för några euro i timmen är ett hårt arbete, allt för hårt för de flesta tyskar.

Men tillresta polacker gör gärna jobbet och det är lätt för dem att få arbetstillstånd.

Jordbruk, vård, turism är branscher där östeuropéerna är välkomna till Tyskland. Därtill kommer tiotusentals experter och specialister, sammanlagt nästan en halv miljon fick arbetstillstånd förra året, trots att Tyskland har ett generellt stopp för arbetskraftsinvandring från de nya EU-medlemmarna. Det förlänger man nu med tre år.

Rädd för högre arbetslöshet
Arbetslösheten i de östra delarna av Tyskland ligger på mellan 15 och 20 procent och en våg av östeuropéer skulle förvärra läget, säger regeringen i Berlin. Men detta är alltså en sanning med modifikation.

Jacek Farion ska åka hem efter skörden, men många stannar kvar för att arbeta illegalt i byggsektorn.

– I Berlin är varannan byggnadsarbetare svart anställd, säger Richard Wenkel på hantverkarnas förbund.

Och kontrollen är obefintlig. Oftast arbetar östeuropéerna för underentreprenörer som anlitas av de större mer etablerade företagen. Flera yrkes- och fackförbund hävdar att arbetskraftsinvandringen redan är en realitet.

Tiotusentals har förlorat jobben
Inom livsmedelsindustrin har slakterier kringgått reglerna med hjälp av bemanningsföretag och mellan 25 000 och 30 000 tyska slakteriarbetare har förlorat jobbet.

– Den som kritiserar Tyskland för att sluta sina gränser har glömt bort var Tyskland ligger, säger en tjänsteman på arbetsmarknadsdepartementet.

Från den polska gränsen tar det med tåg bara en timme att nå huvudstaden.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".