Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M-budskap kan locka LO-medlemmar

Publicerat måndag 1 maj 2006 kl 12.00

På första maj presenterade moderaterna en Temo-mätning som visar att moderaternas budskap har stor potential att locka LO-medlemmar.

– Den här mätningen tycks visa att det bland LO-grupperna finns en stor förståelse för den här typen av argument, att det finns ett intresse för att diskutera frågor om lönsamheten i att arbeta, om villkoren för småföretag, om skatter, säger Arne Modig, opinionsansvarig på Temo.

Lagom till arbetarrörelsens stora dag har moderaterna alltså låtit opinionsföretaget Temo Synovate fråga tusen svenskar om deras syn på olika budskap.

Och moderaterna vill genom undersökningen visa att många LO-medlemmar attraheras av partiets politik.

Mer lönsamt arbeta
En fråga är till exempel om man anser att det borde vara mer lönsamt att arbeta än det är idag, och här svarar två av tre LO-medlemmar ett absolut ja, medan bara varannan s-väljare säger ja till det.

Även i frågan om skatterna bör sänkas för vanliga inkomsttagare är det en större andel LO-medlemmar än s-väljare som säger ja till detta.

Förbättra för småföretagen
Undersökningen ställer liknande frågor kring flera av moderaternas kärnbudskap om arbete istället för bidrag, förbättra för småföretagen och om kärnverksamheten i skolan och vården borde prioriteras framför bidrag.

Genomgående är de LO-medlemmar som svarat på frågorna mer positiva till moderaternas budskap än vad de socialdemokratiska väljare som tillfrågats är.

Ställer inte partier mot varandra
Men Arne Modig på Temo Synovate är noga med att påpeka att undersökningen inte ställt olika politiska partier mot varandra,

– Man måste notera att det inte är en mätning där konkreta politiska handlingsalternativ ställs mot varandra, utan det här är en mätning av öppenheten för att diskutera förslag i olika riktningar.

Vad skulle man kunna dra för politiska slutsatser av en sådan här mätning?

– Att den som får väljarna att lyssna i den här riktningen har stora möjligheter att nå fram, säger Arne Modig, opinionsansvarig på Temo.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".