Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordiskt skydd utan hjälm i Sri Lanka

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 07.43

De nordiska soldaterna i observatörsstyrkan i det oroliga Sri Lanka har inte tillräcklig skyddsutrustning. Överste Ulf Henricsson leder observatörsstyrkan, som övervakar den vapenvila, som ständit bryts av sammandrabbningar mellan regeringsstyrkorna och gerillarörelsen.

– Missionen kom ner och såg framför sig en lugn utveckling, men nu bryts vapenvilan friskt. Vi har inte ens skyddsväst eller hjälmar. Därför har vi skickat hem ett brev om att det inte är tillfyllest. Vi behöver skydd om inte annat för att ta sig ifrån strodsområden. det är för sent att ropa hjälp den dag det smäller, säger Ulf Henricsson.

Flera medarbetare i den nordiska observatörsstyrkan i Sri Lanka har hamnat nära skottlossningar, säger överste Ulf Henricsson.

Många dödade i april
April var den blodigaste månaden på fyra år. Minst 200 människor har dödats i strider mellan gerillarörelsen de tamilska tigrarna och regeringsstyrkorna. De norskledda fredssamtalen har ställts in.

Översten Ulf Henricsson i Sri Lanka tycker att säkerheten är för dålig.

– Vi behöver också flera splitterskyddade bilar så vi kan vara kvar vid upplopp, säger översten.

Tidigare i år råkade observatörsstyrkan ut för ett sprängattentat och bilrutor har krossats vid stenkastning.

Vill ha skyddade bilar
Vissa personer hemma tycker att vi ska ha vanliga bilar för att visa att vi har förtroende för människorna här, säger översten, som också ansera att det behövs mer folk på plats, anser ledaren för observatörsstyrkan, kritiskt.

– Det är ovanligt korkat för då måste man sticka för att grantera sin egen säkerhet. Ingen blir upprörd om vi åker i skyddade bilar istället, säger Ulf Henricsson.

På pappret ska vi vara 60 personer, men flera är lediga och byts ut så i realiteten är vi bara runt 40, säger Ulf Henricsson. Han har framfört kraven till det norska utrikesdepartementet, eftersom Norge leder fredssamtalen.

Norge undersöker
Den norske medlaren Jon Hanssen-Bauer säger att hans regering ska titta på kraven.

– Norge är posititivt till förfrågan och kommer att ta tag i frågan snabbt. Vi fick rapporten förra veckan, men är positiva till att göra något åt det, säger Jon Hanssen-Bauer.

Norska regeringen ska också diskutera utrustningen med de övriga nordiska länderna i observatörsstyrkan.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se
Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".