Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tredje Systemrättegången skjuts fram

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 08.08

Rättprocessen om mutorna i Systembolaget drar ut på tiden. I maj var det meningen att den tredje av sex rättegångar skulle hållas, men den har skjutits fram till i september.

Det är nu över fem år sedan de misstänkta brotten skedde. Vice chefsåklagare Björn Blomqvist, som sköter huvuddelen av processen om Systembolaget och de misstänkta mutorna, tycker att det är olyckligt att ärendet drar ut på tiden.

– Det blir många konsekvenser av att det tar tid. För den åtalade personen är det jobbigt att gå och vänta på ett avgörande. Man kanske har en besvärlig arbets- och personlig situation och det skapar press. För mig som åklagare är det en väldigt stor nackdel att bevisningen blir sämre. Minnesbilder suddas ut och saker blir inaktuella. Att det dröjer, speciellt när det gäller komplicerade mål, är väldigt olyckligt för alla inblandade, inklusive staten, som företräds av åklagaren i det här fallet, säger Björn Blomqvist.

Över 90 åtalade
Rättsprocessen om Systembolaget är ovanlig med tanke på att 92 personer är åtalade i ett enda mål.

Eftersom det bedömdes vara omöjligt att ha en enda rättegång för alla, delades processen upp i sex förhandlingar.

Den rättegång som nu flyttats till i slutet av september gäller sju personer hos vinleverantören Philipson och Söderberg och sex butikschefer i Systembolaget, som misstänks ha tagit mutor i form av pengar och resor.

Ett skäl till att rättegången dröjer är att så många advokater är inblandade och det är svårt att hitta dagar som passar alla.

Ingen förtur 
Ett annat skäl är bristande resurser hos Stockholms tingsrätt, säger Ann-Britt Jansson, som är chefsrådman vid tingsrättens avdelning 13.

– Det är klart att det är en målsättning att kunna sätta ut målen snabbare och att man ska få en snabb reaktion på brotten, men eftersom arbetsbelastningen är som den är och detta inte är ett förtursmål har det blivit så här, säger Ann-Britt Jansson, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten har 1 000 mål som väntar och behandlar mål där anklagade är unga eller sitter i häkte med förtur.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".