Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bolivias beslut kan driva upp oljepriset

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 12.30
1 av 2
Bolivia nationaliserar energitillgångarna i landet.
2 av 2
Klicka för grafik.

Bolivias har beslutat att landets gas och oljeindustri ska förstatligas. Beslutet att ta över ägandet av olje- och gaskällorna kan skapa mer oro på en redan darrig energimarknad.

Den bolivianske presidenten Evo Morales beslut är i allra högsta grad kontroversiellt även om beslutet i sig inte är överraskande. Redan under valrörelsen lovade den dåvarande vänsterledaren Morales att nationalisera landets främsta råvarutillgångar.

Landet är Latinamerikas fattigaste, där bortåt 70 procent av befolkningen lever i fattigdom. Den bolivianska staten ska återta sina tillgångar, vinsterna ska inte hamna i utländska gas- och oljebolags fickor, var budskapet.

Ägandet blir statligt
De utländska gas- och oljebolag som tidigare verkat i Bolivia får fortsätta med sin verksamhet men de äger inte källorna längre och står inte för den framtida prissättningen eller vinstfördelningen.

Dessa bolag, som kommer från framförallt Spanien, Brasilien, Storbritannien och USA, får nu sex månader på sig att acceptera de nya villkoren, som ännu inte presenterats fullt ut men som bland annat går ut på att den bolivianska staten tar ut en högre del av vinsten framöver.

USA har med oro följt utvecklingen i Latinamerika där land efter land röstat fram vänsterinriktade regeringar. Washington och det största latinamerikanska oljelandet Venezuela har sedan länge varit involverade i ett ordkrig där Venezuelas president till och med hotat att strypa den viktiga oljeexporten till USA.

Nu följer Bolivia efter Venezuela i fråga om att stärka kontrollen och makten över landets gas och oljetillgångar.

Från USA finns än så länge inga officiella kommentarer, men Ray Connolly, talesman vid det amerikanska petroleuminstitutet, säger att det här bara betonar osäkerheten på den globala energimarkanden.

Påtryckningar väntas från USA
Frågan är när Washington kommer att öka trycket mot den egna gamla bakgården i Latinamerika. Just nu är Washington bakbundet av de olika konflikterna i Mellanöstern, hävdar experter.

En sak är i alla fall säker: den bolivianska nationaliseringen kommer knappast att sänka det rekordhöga oljepriset utan snarare påverka priset uppåt. Osäkerheten kring den internationella krisen kring Iran och oroligheter i oljelandet Nigeria är det som opåverkat priset uppåt den senaste tiden.

De bolivianska gas- och oljetillgångarna är inte omfattande, men nationaliseringen spär på oron för ett minskat energiutbud på världsmarknaden.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".