Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga eniga kring ekonomisk politik

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 12.22
De borgerliga partiledarna höll en gemensam presskonferens.

De borgerliga partierna har presenterat ett gemensamt svar på regeringens ekonomiska politik. De fyra partierna har enats om ytterligare ett par frågor, bland annat om lägre skatt på tjänster som restauranger, trafikskolor och bilverkstäder.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger att det är viktigt för väljarna att de borgerliga enas om allt mer.

– Allt vi kan visa upp enighet kring före valet innebär ju att en väljare som röstar på moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna eller centerpartiet vet vilken politik som följer.

– Det enda man vet när man röstar på socialdemokraterna, miljöpartiet eller vänsterpartiet det är att det blir inte det de lovade. Det blir vad de sedan bråkar ihop sig om efter valdagen, säger Fredrik Reinfeldt.

Lägre arbetsgivaravgifter
De stora nyheterna i de borgerligas gemensamma ekonomiska politik har redan kommit ut. De vill bland annat göra det billigare att gå på restaurang eller på puben, att laga bilen eller motorcykeln och att ta körkort.

De borgerliga vill nämligen sänka arbetsgivaravgifterna för en del servicetjänster. Det ska också ge fler jobb i de här branscherna, är det tänkt.

Dessutom föreslår de borgerliga ett skydd mot höga kostnader för den som går till tandläkaren.

De borgerliga brukar komma överens om förslag inom den ekonomiska politiken. Den här gången har det bara en lite annan form än tidigare, det handlar om en gemensam motion i riksdagen.

Ingen gemensam energipolitik
De fyra är inte överens om allt. De kommer också att presentera sina ekonomiska program var och en för sig.

– Om man inte får göra det, då försvinner en stor del av grunden för att vara ett eget parti, säger Fredrik Reinfeldt.

Ni har till exempel hittills inte enats om energipolitiken, familjepolitiken och fastighetsskatten. Varför har ni inte enats om det nu?

– Alla frågor ligger hos partiledarna och de i de delar vi kommer överens kommer vi att presentera det. Jag kan inte lova att allt kommer att vara färdigt före valet, men man får komma ihåg att varje gång vi gör en ny gemensam fyrpartiöverenskommelse tillför det ytterligare besked som de tre vänsterpartierna inte har givit, säger Fredrik Reinfeldt.

Ser ljusning som tillfällig
Sedan de borgerliga kom överens om grunddragen i sin ekonomiska politik har det ljusnat ordentligt i svensk ekonomi. Men de borgerliga har inga planer på att stryka sina besparingar bland annat på ersättningen till de arbetslösa, sjuka och föräldralediga.

Den ekonomiska uppgången är tillfällig, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi tror inte att det där är långvarigt. Vi tror fortsatt att Sverige måste skifta bort från en politik som döljer arbetslöshet och få mer jobbskapande åtgärder.

Vad talar för att väljarna vill ha besparingar på till exempel a-kassa och sjukförsäkring när ekonomin går så pass bra som den gör?

– Vi kommer att se till att det lönar sig bättre att jobba. Väljarna skat ställa sig frågan om det är bättre med en allians som ser till att jobben växer till eller om vi ska fortsätta med socialdemokraterna att dölja arbetslösheten och inte bry oss om människor i utanförskap, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".