Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill öka presstödet

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 14.48
Dagspressen får mer pengar.

Regeringen och samarbets-partierna vill höja presstödet med mellan 50 och 60 miljoner från och med nästa år. Det deklarerade utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky som på tisdagen presenterade en proposition om det ekonomiska stödet till dagstidningar.

– Tidningsägandet blir allt mer koncentrerat. Rösterna på tidningsmarknaden blir enligt min mening allt mer lika. Det är ett viktigt demokratiskt intresse att stödja att det finns många röster i debatten och många röster i nyhetsförmedlingen, säger Leif Pagrotsky.

Presstödet till de svenska dagstidningarna uppgår ungefär en halv miljard kronor om året. Nästa år vill regeringen att driftstödet, den absolut största delen av presstödet, höjs till samtliga tidningar som uppfyller kraven på att få stöd.

70 tidningar får mer stöd
Det skulle innebära mer stöd till ett 70-tal tidningar. Men det finns två undantag: storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, som i stället får mindre bidrag om propositionen går igenom i riksdagen.

– Storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet har ett väldigt, väldigt generöst stöd. Kommittén tyckte att det var rimligt att omfördela och istället satsa på att stödja nyetablering av tidningar och den generella uppräkning som görs av det gamla stillastående stödet, säger Leif Pagrotsky.

Kritiker ser ingen brist
Kritiker till presstödet har bland annat menat att det inte råder brist på mångfald i åsiktsbildningen i Sverige och att utvecklingen med internet gör att det på ett billigt sätt går att torgföra sina åsikter utan stöd.

Men Leif Pagrotsky menar att papperstidningen har en särställning i debatten och därför bör värnas.

– Självklart har läsande och konsumtion av internet också kommit till. Men det kompletterar och tillför annat: snabbhet och många fler röster. Men den seriösa och tunga debatten, den tunga nyhetsförmedlingen, analysen och kunskapsförmedlingen, där har fortfarande dagspressen en oerhört stark och viktig ställning i det demokratiska Sverige, säger Leif Pagrotsky.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".