Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Isbjörn och flodhäst hotas av utrotning

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 16.45
Smältande polarisar drabbar isbjörnarna.

Över 16 000 arter finns på den nya så kallade rödlistan över världens hotade växter och djur. Den internationella naturvårdsunionen, IUCN, har inventerat drygt 40 000 arter. Två av världens stora däggdjur, isbjörnen och flodhästen, har nu för första gången hamnat på listan.

– Vi människor och vår mänskliga civilisation tar allt större plats i naturen, säger Lars Kristoferson som är generalsekreterare vid Världsnaturfonden.

Isbjörnen riskerar att bli ett offer för klimatförändringen. På 30 år har polarisen minskat med 15- 20 procent. Den kan förväntas krympa med ytterligare 50 procent de närmaste femtio åren.

– Det innebär att isbjörnarna blir av med den miljö där de lever och jagar, säger Lars Kristoferson.

Vid FN-mötet i Johannesburg 2002 beslutade man att minskningen av biologisk mångfald skulle hejdas. Men nu går det åt andra hållet?

– Det är lätt att fatta beslut om saker, men betydligt svårare att genomföra dem, säger han.

När det gäller flodhästen har krig och tjuvskytte i Kongo-Kinshasa reducerat flodhästpopulationen där med 95 procent på tio år. I Centralafrika fanns tidigare 25 000 flodhästar.

– På några år gick de ner till 3000- 4000. Det beror på att de har skjutits ner av folk som har vapen och som behöver mat. Plus att det finns en stor marknad för så kallat ”bushmeat” i städerna, säger Lars Kristoferson.

Hajar och antiloper illa ute
Men många andra arter är också illa ute, till exempel hajar, rockor, kräldjur och antiloper.  Exempelvis i Medelhavsområdet finns en rad växter, som bara finns där. Men många arter lever nu i små isolerade bestånd och hotas av utrotning. 

Allt detta beror på växande krav på jordbruksmark och infrastruktur, massturism, ett icke uthålligt skogsbruk och lokala konflikter.

Frågan är om det går att hejda utvecklingen för att uppfylla FN:s mål om biologisk mångfald.

– När det gäller flodhästarna så är kanske den viktigaste frågan att åstadkomma fred i Kongo-Kinshasa, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare vid Världsnaturfonden.   

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".